Mer jämställd föräldraförsäkring

Mer jämställd föräldraförsäkring.I valmanifestet föreslår vi förändringar av föräldraförsäkringen med att en tredje reserverad månad för vardera föräldern.

Om Socialdemokraterna får möjlighet att bilda regering kommer vi prioritera jämställdhetsfrågorna och lägga flera förslag för att förbättra jämställdheten mellan kvinnor och män.

Vi har kanske världens mest generösa och flexibla föräldraförsäkring. Den bidrar till att föräldrar, både mammor och pappor, kan kombinera barn och arbete. Dessutom bidrar den till våra relativt sett höga födelsetal och det höga arbetskraftsdeltagandet.

Föräldraförsäkringen ger också barnen rätt till en tidig och nära kontakt med sina föräldrar.
Barn behöver en nära relation till sina föräldrar. Därför är det viktigt med ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen. Dessutom förbättras jämställdheten på arbetsmarknaden när arbetsgivaren vet att båda föräldrarna är hemma när barnen är små.

Uttaget av föräldrapenningdagar är väldigt ojämnt fördelat. Redan idag är föräldrapenningdagarna delade med hälften till mamman och hälften till pappan. Det finns dock en möjlighet att överlåta allt utom de 60 reserverade dagarna till den andre föräldern.

Trots många års diskussion, informationsinsatser och trots två reserverade pappamånader tar papporna fortfarande ut så lite som knappt 25 procent. Enligt TCOs så kallade pappaindex skulle det, med dagens ökningstakt, ta närmare 80 år innan uttaget är jämställt.

Det här leder till att kvinnor får en sämre löneutveckling än män, och hemarbetet blir ojämställt fördelat.

Jämställdhet kommer att vara en prioriterad fråga för en socialdemokratiskt ledd regering. Därför vill vi ta ett steg i den riktningen och föreslår att det totalt ska vara 90 dagar som inte går att överlåta till den andre föräldern.

Vi kombinerar den tredje mamma- och pappamånaden med en jämställdhetsmiljard och räcker ut handen till andra politiska partier och arbetsmarknadens parter och säger att vi vill resonera med dem om hur vi bäst använder den. Jämställdhetsmiljarden räcker till exempel till att höja ersättningen till 90 procent under de nya reserverade månaderna.

Försäkringskassan har kontakt med många föräldrar och kan därmed bidra till ett mer jämställt uttag. Högerregeringen har dock tagit bort det uppdrag Försäkringskassan tidigare hade uppdrag om att verka för ett jämställt uttag. Vi kommer att ge Försäkringskassan ett sådant uppdrag.

Tänk också på att en röst på Sverigedemokraterna är en röst på Reinfeldt. Jimmy Åkesson och SD kommer aldrig att rösta på Löfven som statsminister.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.