Kommunal förklarar hur hur snett Reinfeldt är ute om traineetjänster. Ta och läs vad Kommunals ordförande skrivit

Här nedan lägger jag ut vad Kommunals ordförande har sagt om Traineetjänster. Hon var också aktiv i landstingspolitiken i Västerbotten och i Vilhelmina kommun

Annelie Nordström
Kommunals ordförande skriver om sin vardag, möten och arbetsplatsbesök.
Traineetjänsterna gynnar vården och omsorgen.

Socialdemokraternas förslag om traineetjänster, som Kommunal stödjer, har debatterats flitigt de senaste dagarna. Här ser du vad Kommunals ordförande har skrivit

Jag vill därför ta tillfället i akt att utveckla Kommunals hållning.
Fredrik Reinfeldt hävdar att Socialdemokraternas förslag om traineejobb i vården och omsorgen bara är ett försök att dölja arbetslösheten. Statsministern går så långt att han jämför med Östtyskland och antyder att traineejobben skulle vara ”innehållslösa”. Det är både fräckt, okunnigt och historielöst.

Fredrik Reinfeldt verkar ha glömt att det var hans egen finansminister Anders Borg som från första början tog initiativ till traineejobben, med den så kallade jobbpakten. Flera fackliga organisationer ställde upp och träffade avtal med olika arbetsgivare om yrkesintroduktion. Bland annat vi i Kommunal. Målet var att 30 000 unga skulle få jobb i kommunerna – framför allt i vården. Vi i Kommunal har jobbat hårt för det. Men tyvärr blev jobbpakten inte den framgång som vi hade hoppats på.

Nu vill Socialdemokraterna förbättra och utveckla reformen. Staten ska täcka hela lönekostnaden för traineejobben ¬– istället för halva. Det ökar incitamenten för kommunerna att satsa på traineejobb. För Kommunals del är det även av yttersta vikt att avtalen om traineetjänster innehåller riktlinjer och utrymme för handledning. Både för traineernas och för handledarnas skull. Handledningen ska vara av god kvalitet och ingen ska behöva slita ut sig. Vårdens- och omsorgens erfarna undersköterskor bär på värdefulla yrkeskunskaper som behövs hos en ny generation välfärdsarbetare.

Varför är då traineejobb så viktiga? Under de närmaste åren behövs 140 000 nya undersköterskor i vården och omsorgen. Men från gymnasieskolans vård- och omsorgsprogram tar bara cirka 3000 examen varje år. Några tusen till tar undersköterskeexamen från vuxenutbildningar. Det kommer alltså snart att råda stor brist på yrkesutbildade undersköterskor. Då är det angeläget att skapa fler vägar in på vårdarbetsmarknaden. Traineejobb med avtalsenlig lön är en sådan välkommen väg.

Idag är 30 procent av de som jobbar i vården visstidsanställda. Allt för många saknar yrkesutbildning. De rings eller sms:as in på morgonen och görs på det sättet till vår tids daglönare. Arbetsgivarna räknar kallt med att de ska kunna göra ett fullgott jobb trots brist på kunskap och erfarenhet. Så kan vi inte ha det i längden. Arbetslösa som vill jobba inom vården och omsorgen måste få en chans till utbildning och praktik för att långsiktigt etablera sig på arbetsmarknaden och kunna ställa krav på arbetsgivarna.

Det har i debatten framställts som om Socialdemokraternas mål om 32 000 traineeplatser skulle vara enormt betungande för vården och omsorgen. Kommunal ser det istället som en lättnad av arbetsbördan. Socialdemokraterna kalkylerar med 20 000 traineejobb inom äldreomsorgen och funktionshinderomsorgen. Det skulle ge 69 traineeplatser per kommun, om alla kommuner tog in lika många traineer. Inom sjukvården rör det sig om 5000 traineeplatser eller 238 stycken per landsting. Men antalet traineeplatser kommer självklart att variera med landstingen och kommunernas storlek.

Traineerna i vården och omsorgen kommer att ge mer resurser än de tar. En undersköterskas arbetsuppgifter är omfattande. Under senare år har både kommunala arbetsgivare och privata vårdföretag tagit bort mycket av kringpersonalen. På många äldreboenden och sjukhus har undersköterskor hand om både förråd, städning, matbeställningar, klädtvätt och matlagning. De har ålagts en orimlig arbetsbörda.
För det patient- och brukarnära omvårdnadsarbetet krävs självklart yrkesutbildning. Undersköterskor är stolta och välutbildade proffs.

Men det finns massor av arbetsuppgifter som traineer skulle kunna utföra medan de utbildar sig – och som skulle lätta på arbetsbördan för undersköterskorna i den hårt slimmade vården.
Genom traineejobben skulle fler unga komma i kontakt med jobben i vården. De skulle få handledning och kunna påbörja en vårdutbildning parallellt med att de växer in i arbetsuppgifterna. Moderaternas smutskastning av traineetjänsterna – deras tal om ”jobb utan innehåll” – bidrar inte till att stärka vård- och omsorgsjobbens status eller att lösa de utmaningar välfärden står inför.

onsdag 10 september 2014
Av Annelie Nordström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.