Vinster i välfärden ska regleras men hur

Vinster i välfärden ska regleras men hur. Har följt den debatt som var efter gårdagens överenskommelse och redan nu är man inne och diskuterar detaljer. Sanningen den att i den budget som läggs ett beslut om en utredning och så läggs en proposition till riksdagen 2016 och då först vet vi hur alla detaljer ser ut och vad som blir reglerat och hur. 
Nedan ser ni hur överenskommelsen ser ut och det finns även på vår hemsida
Överenskommelse om en välfärd utan vinstintresse
Regeringen och Vänsterpartiet har träffat en överenskommelse om en välfärd utan vinstintresse.
Skattepengar ska gå till just den verksamhet de är avsedda för och överskott ska som huvudregel återinvesteras i verksamheten. Förslag till beslut i riksdagen ska läggas om detta och besluten ska föregås av en utredning.
Regleringarna ska omfatta skola inklusive förskola, äldreomsorg, dvs hemtjänst och äldreboende, vård vad avser sjukhus och primärvård samt HVB-hem. Regeringen lägger proposition om detta under 2016.
En utredning aviseras i budgetpropositionen och tillsätts i januari 2015. Den ska även överväga, bland annat:
· Införandet av en syftesparagraf i bolagsordningen eller andra styrande urkunder, med innebörden att verksamheten är syftet, inte att dela ut vinst till ägarna. Eventuella överskott ska som huvudregel investeras i den verksamhet där de uppstått.
· Hur SVB, eller andra nya bolagsformer, bör användas i välfärden.
· Ett bemanningskrav, som reglerar att privata aktörer inte kan dra ned på personaltäthet eller personalkostnader för att göra vinst.
· Tillståndsprövning av alla aktörer inom välfärden.
Regeringen och Vänsterpartiet vill ge kommunerna avgörandet över nyetableringen av skolor med vinstsyfte.
Överenskommelsen innebär att tvångs-LOV ska upphävas. Ett nytt regelverk angående valfrihetssystem blir gällande då nya regler för att begränsa vinsterna i välfärden börjar gälla. I avvaktan på ny lagstiftning ska de kommuner och landsting som väljer att tillämpa LOV kunna begränsa antalet utförare och pröva avtalen regelbundet. Kommuner och landsting ska kunna avgöra om upphandlingar och valfrihetssystem ska riktas till enbart icke-kommersiella aktörer.
Överenskommelsen innebär även att skatteplanering begränsas, att det ska vara möjligt att ställa krav på kollektivavtal eller motsvarande vid offentlig upphandling av tjänster, att offentlighetsprincip och meddelarskydd ska gälla även i den privat utförda välfärden, att ekonomin ska redovisas på enhetsnivå, att försäkringspatienter inte ska kunna gå förbi kön i den offentligfinansierade vården samt att universitets- eller regionsjukhus inte ska kunna privatiseras.

En kommentar

  1. Sixten

    På Skatteverkets hemsida står klart och tydligt att kravet för att erhålla F skattsedel är nämligen att verksamheten har ett vinstsyfte .Glid.inte undan med lögner utan säg som det är, bort med privata företag i offentlig verksamhet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.