Trafikverket klarar inte av sitt uppdrag

Trafikverket klarar inte av sitt uppdrag. Uppdraget jag syftar på är att bygga vägar. De fick i uppdrag av regeringen att bygga Västra Länken i den närtidssatsnig som Alliansregeringen gjorde i början av mandatperioden 2006. Motivet var att återstarta det projekt som stoppats tidigare som skulle varit klart långt tidigare för att klara luftkvaliteten i Umeå.

Projektet skulle redan ha varit klart 2014. Kommunen skulle vara med och medfinansiera projektet med 250 miljoner och dessutom skänka bort Kolbäcksvägen och Kolbäcksbron som skulle bli ny E4. Den väg som i de första planerna var en kommunal väg och bro som invigdes 2001

Nu försenas projektet ytterligare något år då avdelningen på Trafikverket Juridik och Planprövning skickat tillbaka det för ytterligare kompletteringar. Det har bara legat där i två år och visst är det märkligt att de kräver mera underlag dagarna före projektet ska fastställas. De har begärt kompletteringar flera gånger förut inte ett enda ord om det som man nu hittat på, jag menar verkligen hittat på

Varför trafikverket överlåtit till jurister att fastställa planer är obegripligt. Trafikverket är en myndighet och på alla andra myndigheter är det ytterst generaldirektören som fattar beslut efter en beredning. Som jag sagt till VK ska jurister inte fatta beslut det är andra saker som ska vägas in i beslut.

Varför kom inte den här frågan först av alla om man nu tycker att det inte gått rätt till. Det är ju det som ska kollas. Ärligt talat känns det som om de inte vill genomföra det beslut som regeringen fattat att man ska bygga västra länken. Kommer EU med böter som de hotat med på grund av att Umeå inte klarar luftföroreningar är det rimligt att de pengarna tas ur Trafikverket då de inte fullföljt sitt uppdrag att vägarna skulle vara klara 2014. Ett sånt avtal fanns även med kommunen. Jag har inte hört att avdelningen Juridik och Planprövning sett att Trafikverket brutit mot ett ingånget avtal

Regeringen med statsministern i spetsen måste ta krafttag för att se till att Trafikverket fungerar och klarar sin uppgift. Det gäller inte bara planering av vägarna för ingen kan väl påstå att drift och underhåll på järnvägen fungerar. Det krånglar varje vecka och jag är helt säker på att det inte enbart är pengar det handlar om.

Organisationen som det visats i detta ärende är fel. Det kanske är dags att städa upp ordentligt och lägga det direkt under regering och departement.

Ska vägpaketet bli klart måste nog kommunen ta på sig att bygga det. Vi träffar ett avtal att vi bygger och planerar åt Trafikverket och de betalar. Vill bara påminna att de åtaganden som låg på kommunen för projektet på 1990 talet att bygga Kolbäcksbron är klara sedan mycket länge och de vägar och planer som berördes runt Volvo är också klart och både indragningen av Klabbölevägen, vägen från Volvo mot Travbanevägen och Kolbäcksbron överklagades och hamnade hos regeringen som gav kommunen rätt.

Fortsätter det så här förstör Trafikverket alla planer som olika regeringar har på att bygga infrastruktur

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.