Rör inte det kommunala vetot Gabriel

Rör inte det kommunala vetot Gabriel. Fyra landsting vill och fyra landsting diskuterar att starta egna sprututbyteskliniker, visar en kartläggning från SVT Nyheter. Men kommunerna kan stoppa de nya klinikerna. Därför vill regeringen ta bort det kommunala vetot.

 Jag tycker att den här typen av verksamheter borde införas på fler platser i landet. Det är också därför som vi vill ändra på lagstiftningen, säger sjukvårds- och folkhälsominister Gabriel Wikström (S).

Jag tycker det är helt fel att tillhandahålla verktyg för det som är förbjudet, vilket det är att knarka. Därför ska kommunen ha kvar vetot för att kunna stoppa de landsting som är knarkliberaler. Det ger alldeles fel bild att tillhandahålla sprutor för knarkare. Bilden blir att det är tillåtet.

Det vore bättre om regeringen satsade en ordentlig summa för att hjälpa knarkarna ur det helvete de lever i. Det förebyggande arbetet har nog också haft det svårt med pengar under allianstiden då sänkta skatter var det viktigaste.

Ungdomar ska vara i jobb eller utbildning och som vi sagt ska ske inom 90 dagar, men som stoppades av alliansen och SD när de röstade ned budgeten. Unga i jobb eller utbildning är bästa åtgärd mot att man hamnar i knarkträsket. Gratis sprutor håller folk kvar i knarket, och den brottslighet som är nära förknippat med knark och droger

8 kommentarer

 1. Andreas Hämäläinen

  Det handlar inte om verktyg för att knarka (Och utan rena verktyg så används smutsiga). Det handlar om smittskydd. Idag så sprids en rad allvarliga sjukdomar som omfattas av smittskyddslagen via sprutdelning, som exempelvis Hepatit C och HIV. Om vi ska ta smittskyddslagen på allvar så behöver vi också sprutbyten ÄVEN om det tar emot och känns som en förlust i kriget mot drogerna. Även samhällets mest utsatta har rätt till en god hälsa och det är också centralt för folkhälsan att spridningen av dödliga infektioner stoppas så långt det går. Det är faktiskt viktigare än att upprätthålla den totala stigmatiseringen av samhällets mest utsatta. De som politiker borde stötta i stället för att bekämpa.

 2. nils johnsson

  Vad är din källa till påståendet att ”Gratis sprutor håller folk kvar i knarket”?

  Är det bara en åsikt eller har du någon fakta på att det just är på det sättet?

 3. Krister Morin

  Tror Holmlund verkligen att någon i Sverige får bilden att det är lagligt eller socialt accepterat bara för att man har sprututbyte? Hur många skulle få för sig att bli heroinister även om det vore lagligt? Gör herrn själv ALLT som är lagligt bara för att det är det? Att folk hålls kvar i missbruk har inget som helst att göra med om de får rena sprutor eller inte. Har de inte rena nålar använder de smutsiga istället, med följder som kostar samhället ännu mer resurser.
  Den så kallade knarkliberalismen och skademinimering går ut på att använda vetenskapligt underbyggda metoder för att minimera skadorna och kostnaderna för samhälle och individ. Den nuvarande narkotikapolitiken är baserad på moralism och löst tyckande, inte vetenskapligt förankrad kunskap. De morallagar vi har idag hjälper inte ett dugg och ger ännu större problem än vad vi skulle ha om vi följde några av våra europeiska grannar, som valt vägen med skademinimering. En repressiv narkotikapolitik ger bevisligen större problem med ”knark och droger”.

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Jag tror det crolly@yaho.com om du finns i verkligheten och inte är en av för många knarliberaler. Om du vill kan jag även publicera ditt IP nummer. du vet väl at tdet är förbjudet att knarka

   • Krister Morin

    Du var väl en riktigt otrevlig typ med en antidemokratisk läggning. Argumenterar du på samma sätt mot alla som inte delar dina åsikter? Hotar du alltid med att publicera personuppgifter om de som inte håller med dig? Du tyckte även det var nödvändigt att visa min e-postadress. Varför då? Tror du att du ”avslöjar” mig på något sätt? Jag heter verkligen Krister Morin och ja, jag ”finns på riktigt”. Om du med drogliberal menar en person som anser att man ska basera narkotikapolitiken på empirism och vetenskap, ja, då är jag ”drogliberal”. Till skillnad från dig är jag påläst i ämnet och vet mycket väl vad som är förbjudet att ”knarka”. Vilken oerhört dum fråga som insinuerar att jag är värsta dödsknarkaren bara för att jag vill ha en mer effektiv narkotikapolitik. Måste man själv tycka om något för att anse att det ska vara lagligt? Jag är inte alls intresserad av ridsport eller homosex, men jag tycker absolut inte att det ska vara förbjudet.
    Det är skrämmande att svamlande moralister utan kunskap, lågintellektuell debatteknik, och nonchalans mot demokratiska värden, är politiker. Du är uppenbarligen inte lämpad att inneha något förtroendeuppdrag, men att bidra till politikerförakt är du strålande på!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.