Ta tag i skuldberget innan det är för sent

Ta tag i skuldberget innan det är för sent. Görs ingenting så är det en stor risk att Sverige hamnar riktigt illa till på grund av den skuldbörda som finns hos hushållen. I Sverige är det inte staten som är boven utan det är bankerna.

Det är dessa som lånat ut alldeles för mycket och inte ställt krav på sin kunder. Inte så konstigt då de är % are och tjänar stora pengar på att låna ut. Nu har de skärpt sig lite men vad har de gjort tidigare. De har varit helt ansvarslösa för det är en orimlighet att ett hus tex kan stiga med kanske en miljon per år och blir dyrare än ett i nyproduktion.

Ingen har haft någon nytta av att hålla nere priserna. Det är Ebberöds bank för att vara snäll.

Enligt Riksbanken ligger hushållens skuldkvot på 172% vilken är bland de högsta inom hela OECD. På hushållen som har bolån är skuldkvoten i snitt 315 %. Enligt samma riksbank har dryg 170 000 hushåll en skuldkvot som är högre än 600%. Skuldkvoten är skulden i förhållande till den disponibla inkomsten låntagaren har

Det här är rena rama vansinnet och måste sättas stopp för så fort det går. Jag tycker det är märkligt att bankernas ekonomer lurat in folk i en sådan situation. Jag funderar över vilken utbildning som finns på högskolor och universitet. Det är obegripligt

5 kommentarer

  1. Leif

    Eftersom bankerna i Sverige är så stora att staten indirekt står som garant tar dessa orimligt stora risker. Bankekonomerna ser bara till sin Banks resultaträkning och fungerar mer som lobbyister för sina särintressen i debatten. T.ex. Tor Borg från SBAB som på olika sätt försöker stoppa det föreslagna amorteringskravet via FI.

    Ansvaret för och stoppa utvecklingen ligger på våra riksdagspolitiker. Själv anser jag att det vore bättre med slopade ränteavdrag samt höjd fastighetsskatt förutom ett lagstadgat amorteringskrav.

  2. Peter Frank

    Ja det är den evige Judas som vanligt som lurar oss.
    Varför ska bankerna få göra vinster på över 80 Miljarder per år och när ska man betala tillbaka statens bidrag -93.

  3. Joachim Hansskog

    Hej Lennart. Det här är det bästa du någonsin tagit upp på din blogg. Men det är omöjligt med det ekonomiska kreditbaserade system vi har idag att stoppa skuldberget vars inneboende natur kräver en evigt ökande skuldtillväxt. Olof Palme försökte var emot kreditavregleringarna då han förstod vars detta ovillkorligen skulle ta vägen i framtiden. Men tyvärr genomfördes en omläggning av penningpolitiken i det tysta. Som efterhand som kan i praktiken liknas med en statskupp där i November 1985 helt bakom ryggen på Olof Palme av Holmsundssonen tillika finansminister Kjell Olof Feldt, ordföranden i Riksbanksfullmäktige Erik Åsbrink och riksbankschef Bengt Dennis som förändrade i grunden det ekonomiska läget och politiken i Sverige för all framtid. Stupkanten närmar sig nu igen och Regeringen tvingas skapa kostnader som är obegripliga för vanligt folk att förstå för att de privatägda bankerna skall uppnå sina skuldmålsättningar som behövs för att inte balansräkningarna skall haverera. Utlåningsbubblan som bankerna skapat är större i Sverige än något annat land i Europa. Alltså svenska folket är det mest privat skuldsatta i Europa. Så är det även om det inte såklart pratas högt om detta från politikerna. En bankreform där de privata bankernas fråntas all makt att kontrollera Sveriges penningmängd är enda lösningen som verkligen ändrar på de problem som uppstått i Sverige efter (Palme röjts ur vägen) 1986 och landets förfall började!! Frågor på det?

  4. Enrique Lescure

    För att rundgången ska kunna existera i det ekonomiska systemet *krävs* det att den totala mängden skuld hela tiden är större än den samlade mängden tillgångar.

  5. Joachim Hansskog

    Hej bäste Lennart. Det här är det bästa du någonsin tagit upp på din blogg. Men det är dock omöjligt med det ekonomiska enskilda kreditbaserade system vi har idag att stoppa skuldberget vars inneboende natur kräver en evigt ökande skuldtillväxt, till priset av ett snart ohanterligt gigantiskt ”ränteberg”. Olof Palme och finansminster Gunnar Sträng var starkt emot kreditavregleringarna då de förstod vars detta ovillkorligen skulle ta vägen i framtiden. Men tyvärr genomfördes en omläggning av penningpolitiken i det tysta DIREKT då Gunnar Sträng som stoppat detta gick i pension hösten 1985. Som efterhand som kan i praktiken liknas med en statskupp där i November 1985 helt bakom ryggen på Regeringen och Riksdag av Holmsundssonen tillika finansminister Kjell Olof Feldt, ordföranden i Riksbanksfullmäktige Erik Åsbrink och riksbankschef Bengt Dennis som förändrade i grunden det ekonomiska läget och politiken i Sverige för all framtid. Stupkanten för bankerna närmar sig nu och Regeringen tvingas skapa kostnader som är obegripliga för vanligt folk att förstå för att de privatägda bankerna skall uppnå sina skuldmålsättningar som behövs för att inte balansräkningarna skall haverera. Utlåningsbubblan som bankerna skapat är större i Sverige än något annat land i Europa. Alltså svenska folket är det mest privat skuldsatta i Europa. Så är det även om det inte såklart pratas högt om detta från politikhåll. En bankreform där de privata bankernas fråntas all makt att kontrollera Sveriges penningmängd är enda lösningen som verkligen ändrar på de problem som uppstått i Sverige efter (Palme röjts ur vägen) 1986 och landets förfall började!! Frågor på det?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.