Det är för tidigt att ropa faran över Grekland

Det är för tidigt att ropa faran över Grekland. Grekland ställdes inför skarpa krav av andra EU länder för att få flera och nya nödlån. Men EU länderna hade inte gjort upp med långivarna. Jag spekulerade i det som nu ändå håller på att hända. IMF ökar kraven för att ge stöd och lån till Grekland.

Internationella valutafonden (IMF)
vill att Grekland och euroländerna når
ett mer omfattande avtal innan de
deltar i ett stödprogram. Det säger en
talesperson för IMF, enligt Financial
Times. Det handlar om att grekerna måste besluta om omfattande reformer, och euroländerna om skuldlättnader, innan IMF kan ta nästa steg, står det i ett dokument tidningen refererar till.

Grekland och EU har kommit överens om ett räddningspaket på 86 miljarder euro, men villkoren för det är ännu inte
klara. Är det så att man kräver ytterligare reformer och samtidigt ska Euro länderna göra skuldnedskrivningar tror jag loppet är kört. Finland har sagt defensivt nej till skuldnedskrivningar.

Dessutom finns det för mig frågetecken till hela hanteringen. Först fanns ett förslag som Grekerna sa nej till och så kom det fram ett nytt förslag efter att ha manglats noggrant i EU och sedan sa grekerna till slut ja. Nu ser man att det inte var färdigbehandlat då IMF vill att ytterligare reformer måste till och att Euro länder ska göra avskrivningar på lånen. Jag tror att då är loppet kört och det blir fel om skattebetalarna i andra Euro länders skattebetalare ska betala skulder för ett land som inte har någon ordning i skattesystemet och inget fungerande system då att beslutade skatter kommer in.

Dessutom är nog inte grekiska myndigheter något att lita på. Jag tror att det blir konkurs och att de kommer att tvingas lämna den gemensamma valutan. Sist men inte minst är det åt skogen att man inte har ett färdigt paket att ta till när Grekerna tog det i sitt parlament. Jag tycker hela processen varit och är en parodi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.