SD lyckades med sin reklamkampanj

SD lyckades med sin reklamkampanj. De hade annonserat i en tunnelbanestation och ett främlingsfientligt budskap. Jag är helt säkert att de hade kalkylerat med allt som har hänt. Att de skulle få motdemonstrationer var inte heller oväntat snarare tvärt om och att de skulle rivas ner var väl också helt väntat. Lika självklart vill de att annonserna som sönderrivits ska upp igen. Ännu mer diskussion, mera bråk och mera mediareklam

De har också helt säkert räknat med att alls medier skulle haka på och tycka till om det budskap de har. Nu lyckas man få detta som en reklamkampanj över hela landet genom att köpa reklam på en plats. Det hade de också självklart räknad med.

Jag är förvånad över att de som kraftigt säger sig ta avstånd från SD och dess politik är de som ser till att SD på detta sätt får gratis reklam över hela Sverige. Nu tror inte jag att media varit samma budbärare om S eller M om man annonserat för utländska gäster att här har vi ett parti som ogillar att ni besöker vårt land eftersom du kommer från ett EU land på grund av den fria rörligheten inom EU

Den andra frågan är då hur annonsplatserna är tillåtna att använda. SL har fått mycket skit men diskussionen från deras sida har varit balanserad. SD är invalda i riksdagen av svenska folket och har gått ett för mig obegripligt stort stöd. Alla partier har rätt att annonsera och det finns ingen censur i förväg. Inför valet annonserar flera än riksdagspartierna om att de söker väljarnas stöd för sin politik.

Den här SD annonsen var riktad till utländska besökare och där kan man inte söka väljare för att vinna röster i Sverige så budskapet var inte riktat till svenska väljare. Där var detta en kampanj riktad till att det skulle bli bråk, affischerna nedrivna och att de skulle få ut sitt budskap över all media. Gratis annonsering

Den stora frågan kan bli om vi ska ha politisk annonsering i den offentliga miljön. Jag ogillar stark det budskap som man för fram men tycker samtidigt alltför många ha gett dem gratis reklam för sina idéer utan kostnad.

11 kommentarer

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Det är frågan om det inte är det för även de vill ju ha uppmärksamhet genom konflikter

  1. Gunnar Karlsson

    Många problem blir det i samhället pga att alla ska tjäna pengar på allt. Om SL inte var så penninghungriga skulle det varar rent och snyggt i tunnelbanan och alla vara vänner.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Men de kan inte bara stoppa ett parti utan då ska alla bort. Det där har inte blivit någon diskussion som blivit så stor om inte man farit fram och rivit ner affischer, Jag har varit förbannat tusentals gånger när man rivit ner våra valaffischer

  2. Roland Larsson

    Hej Lennart! Du har ju tidigare uttryckt stark kritik mot tiggeriet och den sociala turismen i Sverige. Varför blev det här så känsligt? Kampanjen ger ju bara uttryck för vad en stor majoritet i Sverige tycker om tiggeri och riktar sig ju inte mot någon utpekad folkgrupp. Jag har väldigt svårt att se det rasistiska inslaget i kritik mot det massiva tiggeri vi har i vårt land idag. Det finns ju inget i kritiken som pekar ut romer och den verkliga kritiken är väl egentligen mot vår nuvarande regering som man anser borde kunna göra bättre än låta det vara så här (do better than this). Även SD:s valreklam i EU-valet med samma budskap prövades av JK efter en anmälan och befanns vara väl inom lagens råmärken.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Jag har inte haft upp det i bloggen men ser att agerandet genom att riva ner och springa till media har gett SD reklam som om de skulle haft den över hela Sverige kostat miljoner. Nu köpte de central i T banan och de hade räknat rätt att det blev ett liv och de fick ut den för en ringa kostnad . Media är de som främst är SD,s bästa markandsförare. De söker olika typer av konflikter. Min blogg handlade om reklamen och inte om budskapet.

  3. Lars Flemström

    Har du slutat publicera kommentarer? Jag har skickat en kommentar till ditt första inlägg om Trafikverket. Håller helt med dig om att media har ställt upp för SD, och hjälpt dem att sprida sin politisk propaganda för romer.

    Men låt oss göra klart en sak. SL hade ingen skyldighet att upplåta annonsplats åt SD. Tunnelbanan, med dess entré- och biljetthallar, förbindelsegångar och rulltrappor samt plattformar och väntutrymmen,. är ingen allmän plats. Samma sak gäller järnvägsstationer, bussterminaler och busshållplatser, som inte utgör en del av allmänna gator och gångvägar. Hållplatskurar på sådan mark utgör ett gränsfall. Enligt min mening har såväl polisen som trafikpersonal rätt att utan vidare avhysa personer, som vistas i där utan att vänta på bussen. Kan dock vara svårt att bevisa att de ljuger, om de säger att de väntar på bussen.

    För att något ska anses som allmän plats, ska platsen vara en gata, torg eller park, e.dyl. och allmänheten ska ha fritt tittträde dit, och inte kunna avhysas om de inte uppträder störande. Järnvägsområden kan av en kommun förklras som allmän plats, om de exemepelvis utgör en del av ett gångstråk mellan olika stadsdelar även för icke-tågresenärer.

    Om SL hade känt till och följt lagen, hade SD med stor sannolikhet vägrats reklamutrymme i T-banan. Det ena rätta är en uppgörelse över blockgränserna i Stockholms läns landsting, med innebörd att vänsterblocket går med på allianspartiernas förslag till taxehöjningar i SL trafiken, i utbyte att all reklam förbjuds inom SL:s lokaler och områden. SL bör klara sig utan reklamintäkterna.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Jag tar bort kommentarer som inte hör till ämnet men jag tror inte på att man ska förbjuda politisk annonsering.

  4. Bergis

    Obegripligt stort stöd? Men Lennart! Det handlar ju om enkel matematik. Ta in flest invandrare till höga kostnader. Resultat: Vi måste omfördela resurser från välfärden till kostnaderna för invandringen. Ge Bert Karlsson 1,5 miljarder till att hyra ut bostäder till flyktingar. 1,5 miljarder hade istället kunnat reparera våra spruckna järnvägsrälsar. Stoppa in fingrarna i vägguttaget. Resultat: Du får ström genom kroppen vilket inte är bra. Nu förstår du säkert varför SD håller på att gå om socialdemokraterna.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Vi kommer att behöva invandring , men vi tar emot tillräckligt med flyktningar. Många blandar dessa

  5. HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

    Ja det tror men jag tror samtidigt att det enklaste sättet att det slutar är att sluta ge

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.