Bostadsägare i Swe är mest gynnade i EU

Bostadsägare i Swe är mest gynnade i EU. Det är sanningen och kanske orsaken till skenande fastighetsprinser. Varför är just ett ägande mest gynnat. Vid ett ägande ska man även ha en stor egeninsats. Sverige ger mest skattefördelar till bostadsägande i hela EU. Varför till de som borde satsa stora egna pengar Det här framgår av EU-ländernas index för ”skatteincitament på ägarbebodda bostäder” och finns i EU,s landrapport för Sverige 2015. Man har sammanvägda index för flyttskatt, fastighetsskatt och ränteavdrag och då blir det så att Sverige och Nederländerna ger flest skattefördelar.

Bostadspriserna har samtidigt stigit kraftigt och såväl EU som OECD,
IMF och Riksbanken trycker på för att
Sverige ska trappa ner ränteavdragen.

Finansminister Magdalena Andersson (S) har trots trycket från EU inga planer på att avskaffa eller minska ränteavdragen. Hon tycker de har funnits länge och har inga planer att ändra dem. Hon delar de tunga experternas syn att bostadspriserna är högt uppdrivna, men satsar i stället på att bromsa prisuppgången på bostäder genom åtgärder i budgeten för att öka byggandet, och på att så småningom tillsammans med allianspartierna kunna införa amorteringskrav.

De Svenska hushållen har enorma skulder främst för boendet men vi har ränteavdragen som gör det för billigt att låna. Skattebetalarna får bekosta detta till nackdel för välfärden i övrigt.Det här har EU påtalat för Sverige ganska länge och jag är rädd att det på sikt kan bli en bostadsbubbla som spricker och vad händer då? Skulderna gör att EU tycker därför att den svenska ekonomin är sårbar. Har vi verkligen råd att subventionerna boendet så mycket som vi gör och det går självklart ut över annan välfärd. EU tittar inte bara på statens skulder utan även hushållens för den totala skuldbördan är ett hot mot det finansiella systemet

Vi har flera kongressbeslutet inom S på att vi ska ha neutralitet mellan de olika boendeformerna äganderätt, bostadsrätt och hyresrätt. Det innebär att staten om man ska ha subventioner som avdragsrätt så ska den subventionen införas för hyresrätten. Det har jag inte hört talas om i budgetförhandlingarna. Däremot tycker jag partistyrelsen med Stefan Löfven måste ta tag i detta. Vi vill ha ett rättvisare Sverige och de största orättvisorna finns i boendet så måste det rättas till.

En kommentar

  1. Lars Flemström

    Det är något skumt med EU:s beräkningalr, eftersom Sverige inte har någon flyttskatt. Denna skatt är i själva verket uppskjuten skatt på värdeökningen, medan man bor i huset. Det är helt rätt att man inte ska betala skatt på inkomster som man inte har. Man ska inte betala skatt i förskott på eventuella framtida inkomster. Ska en fastighetsägare betala förskotts-skatt för den vinst, som hans arvingar eventuellt kommer att göra efter hans egen död, på att sälja det som de har ärvt? En mycket konstig tanke.

    Får, för övrigt, inte ägare av hyreshus också göra ränteavdrag? Om då ej vore fallet, skulle hela räntekostnaden hamna på hyran.

    Har du inte sett min kommentar till inlägget om Ojnare-skogen?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.