Vi är med hög fart på väg i en energibubbla(ändrad)

Vi är med hög fart på väg i en energibubbla. E.on har bestämt sig för att stänga två reaktorer i Oskarshamn. Det innebär ett stort bortfall av Sveriges Energiproduktion.

Nu har Vattenfall beslutat stänga två av Ringhals reaktorer i förtid. I det fallet var Eon emot en stängning i förtid Stängningen är klar 2020. Idag har vi 10 reaktorer som producerar 40 % av Sveriges Energi. Tänk 40% av hela elproduktionen och nära hälften av det försvinner inom 5 år och på den tiden hinner inget nytt byggas.

Det som nu händer är att vi kommer att få en enorm brist på el om 10-15 år och de nya energin som vindkraft kan inte ersätta mer än någon procent av bortfallet. Vi har varit med förut när vi fått en hel värld i gungning på grund av energitillgången men denna gång är vi ensamma om att gå prishöjningar som är betydligt större än kostnaderna för bostäder

När detta händer samtidigt som räntorna stiget är vi på väg i en energibubbla. Den enda fördelen är att Umeå kommuns andel av kraften från Stornorrforsens kraftverket kommer att ge kommunen större intäkter men hur många jobb som försvinner i Sverige törs jag inte tänka.

Idag är det ingen som respekterar folkomröstningens resultat att kärnkraften ska avvecklas i en takt så att det inte hotar jobben och välfärden. Respektera en av de mest infekterade folkomröstningarna vi haft. Det finns även i vårt parti de som varit motståndare mot kärnkraften men vi lovade att respektera folkomröstningens beslut. Stefan Löfven vet mycket väl vad det beslutet gällde och nu är det upp till Ibrahim Baylan att se till att vi får en energipolitik där inte jobben och välfärden hotas

4 kommentarer

  1. Lars Gidlöf

    Hej

    Håll dig till fakta, E-On ville inte stänga två reaktorer i Ringhals utan det var statliga Vattenfall som ville det.

    Fakta är inget man skall förakta

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Jag tog uppgifterna från en tidning men i Ringhals var Eon emot en förtida stängning. Eon är delägare även i Ringhals. Jag skrev inledningsvis att Vattenfall vill stänga. Det är alldeles åt skogen det som sker

  2. Lars Flemström

    Regeringen måste handla snabbt och lösa ut EON är Oskarshamn och Ringhals. Ett rimligt pris är 100 kr per reaktor, inte för att de skulle vara värda så lite, utan för att EON slipper dryga avvecklingskostnader. Statens förvärv bör ske senast, när EON har planerat stängning.

    Ett förslag om statligt förvärv bör bli ett bra test på den politiska ärligheten hos alla kärknkraftmotsåndarna inom S och V, särskilt de som vill återinföra de statliga monopolen inom alla andra områden. De måste avslöjas som de högerpolitiker i röda kläder, som de i verkligenhen är. Höger eller vänster handlar om ägandet, och inte om tekniken. Det är också dags att sparka ut Mp ur regeringen. Mp förhalar och förlamar allting. Man kan inte skulla EON:s agerande på alliansen. Alliansen har visserligen infört effektskatten på kärnkraft. Men den rödgröna regeringen har höjt effektskatten i stället för att avskaffa den – i det uttalade syftet, av Romson, att föra kärnkraftverken olönsam för ägarna.

    Det behövs en ny folkomröstning om kärnkraften. Den förra var en parodi på demokrati, med tre nej-alternativ och inget ja-alternativ (till kärnkraften), men med något olika tidsperpektiv och villkor för avvecklingen. Holmlund har förstås rätt i att villkoren inte är uppfyllda, men bortser från alla pengar som den förrförra energimistern Maud Olofsson har öst över diverse oseriösa miljöorganisationer, som har drivit kampanjer mot kärnkraften.

    Statliga pengar har använts till att föra svenska folket bakom ljuset. En ny folkomröstning kommer att föregåsav en valkampanj, och staliga anslag kommer att ges till båda kampanjorganisationerna. Den matchen vinner vi.

    Vi har nu en rekordstor invandring och kan då inte föra en energipolitik, som allvarligt försvagar möjligheten att försörja en stor befolkning.

    Det har gått 35 år sedan den förra folkomröstninge, och över hälften av dem, som hade rösträtt då, är avlidna. Det innebär också att vi har 35 års ytterligare erfarenhet av kärnkraft i Sverige och världen. Vi har upplevt två haverier med civil kärnkrat i kommersiell drift (Tjernobyl och Fukushima) och vet nu att Harrisburg öht inte var något haveri, utan ett tillbud, som avvärjdes i tid av personalen, när den insåg vad som höll på att ske. Olycsfacit för kärnkraften visar att kärnkraften är den säkraste av alla energislag i förhållande till producerad el. Vi har också bättre kunskaper om påverkan på djurlivet av radioaktiva utsläpp. Farhågorna om genetiska förändringar hos alla framtida generationer har inte besannats.

    Problemet med slutförvaring av använt kärnbränsle är på väg att lösas genom återanvändning i en ny typ av reaktorer, som kommer att finnas i kommersiell drift inom ett par decennier., Avfallet har vi redan, och det måste under miljoner år, om vi inte fortsätter med kärnkraft. Dessutom kommer bara hälften av detta farliga avfall från kärnkraften. Resten kommer bl.a. från framställning av neodym, som är en sättsynt jordartsmetall, som bl.a används i kylskåpsmagneter, mobiltelefoner, datorer och vindkraftverk. Även utan kärnkraft kommer avfallslgren att växa.

    Den enda anledningen till att EON tillåts agera som man gör, är att vissa partistrager inom socialdemokratin, har för sig att Mp är nyckeln till fortsatt regeringsiennehav för S, och att kärnkraftmoståndarna har en stark förankring inom väljarkåren. I själva verket är bara en tiondel av väljakåren allvarligt oroade vid tanken på kärnkraftolyckor. Övriga kärnkraftnetagiva väljare har gått på myten om att det finns fullgoda alternativ till kärnkrafen och att kärnkraften är olönsam i sig.

    Även högutbildade människor förstår inte skillnaden mellan energi och effekt, och tror att elenergi kan lagras, precis som vedträn i en vedbod. Mp-ministrarna i regeringen trummar ständigt in detta budskap. Sådana demagoger bör öht inte sitta i en regering. Det behövs all

  3. Andreas Lindqvist

    Det verkar osannolikt att stängningarna skulle orsaka elbrist de närmaste åren och här är anledningarna:

    1. Det är de minsta reaktorerna som stängs och de står för ganska exakt 30% av kärnkraftskapaciteten, inte hälften. De här reaktorerna har mest stått stilla de senaste åren så skulle deras bortfall skapa en energikris så skulle vi redan ha märkt det.

    2. Sveriges nuvarande elöverskott är ungefär lika stor som bortfallet från de reaktorer som stängs.

    3. Vi ser en långsiktig trend med minskande elförbrukning i Sverige. Man får gå tillbaka till 1986 för att hitta ett år med lägre elförbrukning än förra året.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.