Moderaterna gjorde slut med alliansen

Moderaterna gjorde slut med alliansen. Det är i region Jämtland/Härjedalen detta har hänt. I den regionen svar regionen för sjukvården. Enligt Östersunds-Posten fick de andra i alliansen beskedet via ett sms. Socialdemokraterna gjorde också slut med sina samarbetspartners och nu bildar S och M en majoritet. Orsaken till att man gör detta är den svåra ekonomiska situationen i region Jämtland/Härjedalen detta har skett.

S och M har gjort detta för att ta ett gemensamt grepp om ekonomin som är dålig eller mycket dålig med enorma underskott. Det ska den nya regeringen ta tag i. Jag förstår S som byter fot för att diskutera neddragningar med framför med V som i de flesta kommuner/regioner men även på den statliga har en enda väg att gå nämligen att höja skatterna.

Västernorrlands landsting har också stora underskott i budgeten. Där har debatten och förslagen om vad som måste göras där stora där stora delar av Sollefteås sjukhus men även Örnsköldsviks skulle verksamheterna minska och verksamheterna centraliseras till Sundsvall. Konsekvenserna där blev att landstingsstyrelsens ordförande Elisabeth Strömqvist fick gå i helgen

Västerbotten har problem med underskott men betydligt mindre än framförallt Jämtland/Härjedalen men även Västernorrland. Vi vet att även våra norra grannar Norrbotten har stora ekonomiska problem.

Jag förstår inte att man inte ser att en regionbildning skulle underlätta kostnadsminskningarna och rädda en del av den vård som nu drabbas. Stora regioner har haft lättare att klara sina åtaganden. Det borde vara en självklarhet att fyra parallella system inom alla stödfunktioner och även på tjänstemanna nivåer är mycket kostnadsdrivande liksom all specialutrustning inom sjukvården är kostnadsdrivande.

Det känns som om man är så långt inne i detaljerna inte orkar höja blicken och se att något förutom vissa kostnadsminskningar på hemma plan måste göras. Lösningen på detta är större regioner i enlighet med vad ansvarskommiten kom fram till. Jag tycker det är sorgligt att man låter vården bli sämre för det gör man genom att behålla sjukvården länsvis. Län som varit lika sedan 1600 förutom när vissa regioner har bildats de sista 20 åren som region Skåne och region Västra Götaland och när Sverige idag ser helt annorlunda ut än då. Handla innan det är för sent

En kommentar

  1. Maria

    Hej Lennart!

    Maria heter jag, journalist på Sveriges radio.

    Jätteintressant blogginlägg.

    Hur kan jag komma kontakt med dig? Mejl/telefonnummer?

    Många hälsningar,
    Maria

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.