Slapp myndighetsutövning med passen

Slapp myndighetsutövning med passen. Tusentals pass anmälds borttappade  när de i verkligheten sålts, ofta i Mellanöstern. Det hävdar UD:s tidigare presschef Anders Jörle på SvD Debatt. Ett av de värsta fallen är en person som fått ut 18 pass mellan 2009 och 2013, enligt en SOU-utredning. Han kritiserar både den nuvarande och tidigare regeringen för senfärdigheten att förstå och agera på missbruket   som kan få allvarliga konsekvenser. Hur kan det vara möjligt att få ut så många pass, helt obegripligt.

Slappheten i passfrågan är bara ett av flera exem­pel inom migrationsområdet där summan av bristerna på beslut och ledning hotar hela det politiska systemet som vi nu känner det, och tilliten till samhället , skriver Anders Jörle.

Han konstaterar att nuvarande regeringen lagt ett förslag om skärpt passlagstiftning som ska träda i kraft om sju månader, men tillägger:
För sent och för lite är kännetecknande för allt som händer i Sverige nu. 

Det är ord och inga visor och det skulle ha varit intressant att veta om myndigheten fört fram detta till regeringen. Nuvarande regering ledd av Stefan Lövfen har i alla fall tagit tagit tagit tag i detta under sitt första år och vad Reinfeldt regeringen gjort framkom inte i debattartikeln. Det måste vara ordning och reda i passhantetingen och om det är fingertryck som krav borde de vara svårare att förfalska.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.