Varför lyssnar man inte på Riksbanken

Varför lyssnar man inte på Riksbanken ? Nu varnar man än en gång för ett prisfall på bostadsrätter och egnahem. De varnar för att hushållens höga skuldsättning är en risk eller kanske till och med en stor risk. Ett fall i huspriserna skulle kunna få stora konsekvenser, enligt Riksbankens stabilitetsrapport.

Riksbanken kommer tillbaka med frågan om åtgärder för att dämpa riskerna med den höga skuldsättningen och det är samma sak som tidigare nämligen förändringar av ränteavdragen, införande av amorteringskrav , skuldkvotskrav.
Riksbankschefen Ingves säger ”De största riskerna vi ser nu är höga
värderingar på finansiella marknader i
allmänhet, men framför allt värderingen på den svenska bostadsmarknaden

Det här är ingenting nytt utan det är många år som EU varnat Sverige för detta på samma sätt som Riksbanken gör. Regeringen och oppositionen har diskuterat amorteringskraven men en tex folkpartiet har öppnat för en att se över ränteavdragen i en ny skattereform. Så länge räntan är så här låg är det ingen större fara men ingen ska inbilla mig är att räntan kommer att vara så här låg i framtiden.

När räntan stiger ökar avdragen och välfärden har mindre pengar. Ränteavdragen gör att hyresrätterna är felfördelade ur skattesynpunkt. Det är viktigt att vi har ett system där det råder neutralitet mellan de olika upplåtelseformerna. Annat finna en politisk överenskommelse om detta är lika viktigt som om asylpolitiken. Ökar ränteavdragen som de gör om räntan stiger blir skatteintäkterna lägre

3 kommentarer

 1. Jochim

  Lennart, jag har några frågor som jag vill ställa till dig för att skapa en debatt runt detta med Sveriges stora skuldsättning. Hoppas du kan lämna åtminstone ett kort svar på varje fråga.

  1) Vilka är det som skall lyssna på Riksbanken enligt dig?

  2) Är Riksbankens förslag bra lösningar hållbara på problemen eller endast blott en symtomlindring i ett sjukt system?

  3) Finns det några negativa effekter av att minska hushållens och företagens skulder som gör att ingen politiker törs införa amorteringskrav?

  4) Magdalena Andersson och Ingves talar senaste tiden om ökad tillväxt, vad är din förklaring till denna ökning?

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Det är ju politiken men man ska inte glömma bort bankerna. De har i 10 år inte krävt amorteringar.

   Jag kan inte bedöma om det är den enda vägen men det har varit fel att de som äger sin bostad har fått dra av räntorna men inte hyresgästerna,

   Det blir ju dyrare att bo och det är inte säkert det är så populärt, men kom ihåg att statens kassa blir mindre när räntorna kommer att gå upp. Företagens skulder har jag aldrig nämnt som ett problem. Där gör man avskrivningar och amorteringar.

   Ekonomin i Europa är på väg uppåt trots allt och det är exporten som går bra om jag nu hört rätt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.