SD föreslog hälsokontroller för asylsökande

SD föreslog hälsokontroller för asylsökande. Ja det är så att Jimmie Åkesson föreslog för en tid sedan obligatoriska hälsokontroller för asylsökande i Sverige. Lena Melin på Aftonbladet sågade förslaget med fotknölarna. Förslaget är av flera skäl är ogenomförbart, sa hon. Hon konstaterar att förslaget framför allt strider mot en av grundlagarna i regeringsformen.

Enligt andra kapitlets sjätte paragraf är det förbjudet att exempelvis kroppsvisitera en person som inte är misstänkt för brott , skriver hon och ifrågasatte vad det är tänkt att man ska göra med personer som med lagens rätt tackar nej till en läkarundersökning. ”Neka att ta emot asylansökan? Internera? Förpassa till ett särskilt läger för sjuka?  Jag delar hennes uppfattning att det förslaget har en given plats nämligen papperskorgen. Man bör nog fundera över varför så många inte vill ha dessa hälsoundersökningar. Man blir lite orolig vad som händer i Europa och bevakningen av den yttre gränsen och hur man stoppar flyktingsmugglarna

2 kommentarer

  1. Lars Flemström

    Lena Mellin är väl inte den mest sakliga. Om det var hennes avsikt att avslöja något slags ryktesspridning under under en neutral fasad mot vissa folkslag, att just de folkslagen skulle vara smittspridare, kunde hon ha skrivit detta. Hennes källor i detta fall är artiklar i Aftonbladet. Och de är inte heller de mest sakliga. Vad SD egentligen vill får man alltså inte veta. Utan det är snarare ägnat att ge ytterligare uppmärksamhet – under en kritisk fasad – åt SD som ett parti som har lösningar på problem, som andra inte ens vill nämna. Vad hade SD varit idag utan Aftonbladet?

    Nu står emellertid det, som Aftonbladets reporter och Lena Mellin påstår inte i grundlagen. Och dessutom blandar de in Rättegångsbalken och dess bestämmelser om bevissäkring i brottmål, som inte har med saken att göra. Utan det är smittskyddsslagen, och andra lagar inom hälso- och sjukvårdsområdet som är tillämpliga. Grundlagen sätter gränser för vad som får stadgas i andra lagar, men anger också undantag då andra lagar får stiftas. Och dessa undantag är ganska omfattande.

    Asylsökande ska enlit lag erbjudas hälsokontroller. Enligt Aftonbladet vill SD göra dessa hälsokontroller obligatoriska. Något hinder mot detta enligt grundlagen, kan jag inte se, om man även läser undantagen i grundlagen. Däremot sätter smittskyddslagen tydliga gränser för hur närgångna hälsokontroller som är tillåtna. Det är inte troligt att alla de moment, som ingår i en frivillig hälskokontroll, är tillåtna enligt smittskyddslagen, om de görs under tvång. Men smittskyddslagen kan ändras genom vanlig lagstiftning.

    Med nuvarande smittskyddslag får läkaren i stort sett nöja sig med utfrågning av den alsylsökande och ev. medresenärer, samt genom iakktalelser av beteende och de delar av kroppen som normalt inte är täckta med kläder. Men redan en så ytlig kontroll kan avslöja mycket. Om det då framkommer något sånär välgrundade misstankar att den asylsökande bär på en samhällsfarlig smitta, finns i stort sett inga gränser för hur närgångna undersökningar som får göras – inte bara av den enskilde själv, utan även av personer som han har rest tillsammans med.

    Jag tolkar inte smittskyddslagen så, att det skulle vara generllt tillåtet att utsätta någon för en så ingripande hälsokontroll, bara för att man vet att han kommer till ett land. där en farlig sjudom härjar. Om han kommer från en geografikst begränsad del av landet, där smittan finns. är det tillåtet. Eftersom många asylsökande har kastat sina ID-handlingar och /eller ljuger om sin härkomst och resväg, kanske detta är skäl nog för en grundligare hälskokontroll? Detta är en fråga som inte kan besvaras, om det inte redan finns ett sådant rättsfall, som redan har avgjorts av högre domstol.

    Man kan fråga sig vad Lena Mellin egentligen är ute efter, om inte att stämpla sådana ofrivilliga hälsokontroler, som dock är tillåtna enligt lag, som utslag av ”rasism”. Och därigenom framställa rasismen som något nödvändigt ont. Jag frågar igen vad SD hade varit idag utan Aftongladet och Lena Mellin. När kraven på asylboenden nu har sänkts till tre kvadratmeter per person, är risken för epidemier stor. Som värdland är vi skyldiga att skydda i främsta hand de asylsökande själva, men även kringboende och andra personer som de kan komma i komtakt med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.