Finansinspektionen formar amorteringskravet

Finansinspektionen formar amorteringskravet. De backar från sitt ursprungliga krav som gick ut på när tilläggslån togs skulle amorteringstiden beräknas på hela bolånet. Då har det blivit mycket kort amorteringstid som många knappast skulle klara av. Nu backar man tar ett par kliv tillbaka. I stället ska man nu tillämpa en schablonberäkning, där tilläggslånen ska amorteras på tio år. Det låter mycket rimligare men det är väl bankerna som ska hantera detta

Finansinspektionen har även ett förslag om ett skuldkvotstak på sex gånger den disponibla inkomsten kan bli en kalldusch på bostadsmarknaden,säger experter. Det innebär att man inte får låna mer än 6ggr den disponibla inkomsten.

John Hassler på Stockholms universitet säger ”Ett krav på sex gånger disponibel inkomst lägger en restriktion på många köpare som kan få en avkylande effekt på bostadsmarknaden, hur mycket är däremot svårt att säga.

Och Josefine Uppling, analyschef på Mäklarsamfundet, anser att förslaget riskerare att bli en bromskloss på bostadsmarknaden. Hon har andra förslag och tycker att det är rörligheten på bostadsmarknaden som måste förbättras, genom en översyn av skattesystemet och hyresregleringen. Ökar utbudet av bostäder skulle det i sig också dämpa prisuppgången.

Vi får se hur det här slutar och om man så småningom kommer fram att det är ränteavdraget som ska bort får man ändra reglerna. Ränteavdraget gör att det inte råder neutralitet mellan upplåtelseformerna och det är hyresgästerna som är de som missgynnas och de har inga lån på bostäderna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.