Västerbotten har Sveriges sämsta vägar

Västerbotten har Sveriges sämsta vägar. Motormännen har gjort en granskning av 67 000 kilometer statliga vägar. Jag är inte ett dugg förvånad över detta och tog upp en vägstump i en blogg tidigare i veckan. Orsaken är att man får minst pengar per km väg till drift och underhåll.

Ansvaret ligger på trafikverket i Borlänge. Regeringen måste ta tag i detta. Den bästa vägstandarden finns i södra Sverige. De får mer pengar trots att de inte har den besvärliga vintern. I stället för att rusta upp vägarna sänker man hastigheten vilket är orimligt.

En dålig väg kan utgöras av mycket potthål  och väldigt ojämn vägbana. Trafiksäkerhetsmässigt är riskerna störst om det regnat mycket. Det handlar även om slitage på fordonet, sämre avrinning och försvårad vinterväghållning, säger Erik Kjellin, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

Det är Motormännens så kallade vägombud som undersökt 6.700 mil, främst riks-, Europa- och större länsvägar. Totalt 70 mil av de här vägarna fick underkänt.Framför allt måste vägunderhållet skötas ordentligt och i tid. Skjuter man på det blir vägarna snabbt mycket sämre och det blir dyrare att laga vägarna, säger Erik Kjellin.

Sveriges sämsta länsvägar finns i Västerbotten och Norrbotten, de sämsta riksvägarna i Västernorrland och Jämtland, medan Västerbotten och Sörmland har de sämsta Europavägarna.

Kjellin säger vidare att det viktigaste är förstås att prioritera vägarna med mest trafik. Men när man nedprioriterar vägar i lands- och glesbygd orsakar det också geografisk segregation som är väldigt negativ. Bor man i ett område med befolkningsunderlag, ja då får man också leva med sämre vägar. Det är bara att hålla med vad motormännen sagt. Det är pengar som behövs och en rättvisare fördelning av pengarna

7 kommentarer

  1. GEA

    Vilka är det styrt Västerbotten, är det inte du och ditt parti inklusive Region Västerbotten? Bra att för kritik mot ditt eget parti.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Du är ute och cyklar så det stänker. Det är statliga vägar det handlar om och det är trafikverket i Borlänge som ger ut pengar till sina regioner

      • GEA

        Ta inte i så du spräcker livstycket. Hur har Umeå finansierat sin vägbyggen som inte kommunen ska stå för. Det har du och dina gelikar alltid stått i framkant och inte lite gnällt över att inte Trafikverket inte nog går skyndsamt fram. Övriga Västerbotten skiter du och dina gelikar helt enkelt i. Och Region Västerbotten, ska det inte vara för gemene man, att det inte ska bara gynna vissa områden. Det är om dig det st(i)änker!

        • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

          Vi har inte finansierat annat är det vi ska stå för. Det som vi medfinansierat kommer det att bli nytta för den dagen vi exploaterar området i närheten av statliga vägar

  2. L N

    Klart vi har dåliga vägar, pengarna för virket mm som
    transporteras mot kusten och söderut och till exportinkomster
    går ju till annat än till vi som levererar här uppe i Norrland. Tur
    elen levereras via kabel i luften. Hur skulle vägarna vara om den
    också nyttjade vägnätet. Skamligt av Regeringar som funnits i detta land
    inte gör något och ser problemet eller är det kompetens eller för egen vinning
    man kan inte annat än bli fundersam på styrningen av ett vad man hör vi tycks
    ju vara ett föredöme i omvärden. Ej troligt. Hur skall det gå i stor Norrland?

  3. O LINDSTRÖM

    Du kan övertala Dina kända politiker här i Umeå, att tex gräva ur och bygga om Bågvägen i Holmsund, där minst 30 talet elever cyklar till- och från skolan varje skoldag.
    Bågvägen ser ut idag som en berg- och dalbana där trottoarer och vägbana behöver åtgärdas
    innan en större olycka inträffar.
    Eftersom Bågvägen tidigare under flera år har fungerat som Buss- och genomfartsled behövs denna
    gata en rejäl uppfrächning.
    På många ställen så kan man hitta gropar på tex trottoarer som är 25-30 cm djupa, och på körbanan så hoppar båder last- som personbilar högt pga tvärgående upphöjningar i vägbanan.
    Tag gärna en bilutflykt och kör Bågvägen i båda riktningarna och upplev behovet av ett bättre
    underhåll !

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Visst har vi dåliga cykel och bilvägar även i kommunen, men jag vet att de har en lista på tekniska kontoret och har en underhållningsplan. Men min blogg handlade om hur mycket penar det satsas på det statliga vägnätet men jag vet att på det kommana vägnätet har Umeå kommun förhållandevis mycket pengar. Bågvägen vet jag inte om den är komunal eller statlig

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.