Cameron avgår omedelbart

Cameron avgår omedelbart. Det gör han helt rätt. Varför inte utlysa nyval. Han lovade britterna en folkomröstning om det avtal han förhandlade fram med EU om Storbritannien skulle vara kvar i EU. Det är klart att man röstade för att lämna EU och de som ville lämna fick majoritet. Lämna sidan har runt en miljon fler röster än de som ville vara kvar.

En person som inte kan styra landet utan måste gå till en folkomröstning ska inte sitta kvar. Jag tycker det är en svår fråga att gör folkomröstning, då man inte kan avkräva ansvar av alla som röstat för lämna för det som nu händer i världsekonomin. Lämna resultatet blir en stor börda för alla länder att bära.

Man ser den börskollaps som nu smittar runt hela jordklotet. Segern för lämna-sidan har skapat stor oro på börsen runt om i världen. Det brittiska pundet hade under fredagsmorgonen rasat med nästan tio procent till knappt 1:34 dollar. Det är den lägsta nivån sedan 1985.

Vad säger nu lämna sidan som påstod att de ekonomiska konsekvenserna som stanna sidan sa skulle hända bara var skrämselpropaganda. I Tokyo hade börsen klockan 06.15, svensk tid, fallit med omkring sju procent. Hongkongbörsen har tappat
cirka fem procent. Terminshandeln
inför börshandeln i London och övriga Europa tyder på lika dramatiska ras här, enligt nyhetsbyrån Reuters. Londonbörsen väntas rasa med cirka sju procent. Även i USA väntas börsfall.

Det är klart att många är besvikna på Storbritannien och de problem som de nu är orsaken till. EU-parlamentets talman Martin Schulz
förutsätter att förhandlingar om ett
brittiskt utträde ur EU börjar snabbt, meddelar han enligt Reuters. Storbritannien har bestämt sig för att gå sin egen väg. Jag tror att ekonomiska fakta den här morgonen visar att det kommer att bli en mycket svår väg att gå, sa han till tyska tv-stationen ZDF.

Han tillade att han inte vill att euron ska gå samma väg som pundet, som
rasade efter beskedet om att britterna vill lämna EU. EUparlamentet kommer att samlas på morgonen.

Det finns också mera kommentarer och Socialdemokratiske Sigmar Gabriel som tillika är vice kansler sa
”Damn! En dålig dag för Europa”, på sitt twitterkonto.

Finlands exfinansminister Alexander
Stubb kallar resultatet för en ”mardröm”. Japans samt Australiens
premiärministrar uttrycker samtidigt
oro för finansiella konsekvenser.

Det här är en seger för högerpopulismen i Storbritannien Både i Frankrike och Nederländerna
höjs nu röster från högerpopulister för en egen EU-omröstning. Jag tror och även hoppas att Skottland nu kommer att börja driva en kampanj för att lämna Storbritannien och bli självständiga. Skottarna är stora vänner av EU och vill hellre ha att göra med Norden än med London.

För mig är det inte ett helt oväntat resultat även om valdeltagandet var mycket högt. Populismen har lätt att bli segrare i folkomröstningar där det som regel inte biter med fakta vilket är synd. Folkomröstningar bör inte ske där man har en representativ demokrati. Man kan inte blanda för politiken är en helhet. Folket i Storbritannien bär ett stort ansvar för de ekonomiska följderna av sitt agerande.

2 kommentarer

  1. johansson

    Såg på tv när en journalist sade att Storbritannien hade försvunnit, vart då kan man fråga sig? Tror inte alls på dessa domedagsprofeter, handeln med Storbritannien kommer inte att minska på något vis för svenska företag tror inte heller att världsekonomin kommer att påverkas nämnvärt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.