Media driver en kampanj om folkomröstningar

Media driver en kampanj om folkomröstningar. Man gör det i regionfrågan som i grunden är olaglig. Märkvärdigt att media inte kollar upp vad som är lagligt eller inte. Mig förvånar det egentligen inte för mediakunskapen vad man får och inte får är lika med noll . Vi har en syn på att det är den representativa demokratin som råder och de ledamöter som valts ska ta ett helhetsansvar för politiken.

Därför har moderaterna och liberalerna bytt syn på demokratin när de vill ha folkomröstning om en Norrlandsregion. Då tycker jag det måste gälla om vi ska ha regioner eller inte. Moderater och Liberaler har i regionfallet tappat fotfästet och blivit populister utan att ha tagit en helhetssyn om hur Sverige ska organiserats. Det är klart att det finns effektiviseringar genom en stor region som ger mer pengar till välfärd i stället för byråkrati.

Men i detta fallet anser jag att det är olagligt med folkomröstning. Jag delar det mesta om vad Smetana skrev i sin blogg och mycket är plockat ur Hans-Inge Smetanas blogg där han beskriver de lagar som gäller.

Enligt lagen om kommunala folkomröstningar, så kan såväl kommun som landsting ha folkomröstning i en viss fråga.
MEN  när det gäller just indelning av landet i kommuner och landsting så bryts denna möjlighet för landstingen (därav önskan från en del i KU att göra om lagen).

I lagen om ändring i Sveriges indelning framgår det att för en kommun som skall ändra sin tillhörighet så kan kommunen höra befolkningen med lydelsen Särskild hänsyn skall också tas till befolkningens önskemål och synpunkter ..

Men för landsting så är det regeringen och kammarkollegiet som avgör frågan  där finns inte angivet rätten att höra befolkningens önskemål och synpunkter . Därför kan man inte bara hänvisa till lagen om kommunal folkomröstning, utan måste också se på lagen om ändring av Sveriges indelning. I kommunallagen, kap 1 § 1 gällande kommuner och landstings indelning så hänvisas till lagen om ändring av Sveriges indelning.

Därav så finns det en tydlighet i hur dessa frågor ska hanteras. Här har inte landstingen möjlighet att göra någon omröstning.
Lag (1994:692) om kommunala folkomröstningar
http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/lag-1994692-om-kommunala-folkomrostningar_sfs-1994-692
Lag (1979:411) om ändringar i Sveriges indelning i kommuner och landsting, Kap 1 § 1 resp kap 2 § 1 och vidare
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/lag-1979411-om-andringar-i-sveriges-indelning_sfs-1979-411

När man lägger samman detta, dels att KU-ledamöter lämnar motion om det, bakgrunden som KU lämnar i betänkandet och den mycket tydliga skillnaden i lagen om Sveriges indelning i kommuner och landsting, mellan 1:a och 2:a paragrafen bör vara tydligt nog att det inte har avsetts eller ger utrymme för landsting att kunna genomföra en folkomröstning i frågan även om landstingen enligt lagen om folkomröstning har rätt att göra folkomröstningar  men inte i detta fall.

Mot bakgrund av detta så måste i så fall en folkomröstning röra nåt annat i sammanhanget annars blir den direkt olaglig. Och min bedömning stämmer till 100% är att en olaglig folkomröstning inte kommer administrerar av valmyndigheten.
Tycker det är märkligt att inte detta är belyst i media så de som inte är insatt i lagar får tydlig information istället för att hela tiden matas med populistiska tankar.

Ja nu har media inte svarat för sin uppgift att kritiskt granska de förslag som kommit om folkomröstning. Att Liberalerna velar är för mig inget nytt men att moderaterna går emot de lagar som gäller förvånar mig mycket. Det gjorde inte de gamla moderaterna förut men nu är det populismen som gäller och inte hur vi på bästa sätt får över mer pengar till välfärd. Ni som följer med har inte sett att M och L vill ge mera pengar till regional eller kommunal välfärd utan i stället vill sänka skatten för de som har gott om pengar. Jag tackar Hans-Inge för hans blogg om folkomröstningar i regionfrågan i Norrland då det är på tiden att det kommer ut och jag delar som sagt hans analys

4 kommentarer

  1. Hans

    Jag ställer bara en enda fråga Lennart, varför tror du att folk startar kampanjer (det är inte enbart i Norrland utan hela landet) för folkomröstning om (S)torregioner / (S)tornorrland? Sug på den frågan Lennart och du kommer att få svar men det krävs att du har förmåga att tänka utanför den (S)ocialdemokratiska BETONGboxen!

    (S)tornorrland är sossarnas våta dröm för att befästa sin makt i Norrland och då ska folket inte sticka upp näsan och ha åsikter, sniff sniff… det stinker gammal unken Sovjetisk nomenklatura lång väg om (S) i dessa dagar!

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Ren och skär populismen. Alla partier har tidigare varit för att det bildas regioner. Vi kan inte ha ett Sverige som är så delat i stora och små regioner. Små regioner och då menar jag befolkningsmässigt har inga resurser att göra något. Frågar du folk i Västra Götaland om de vill gå tillbaka till den gamla regionen är svaret ett entydigt nej. De som är emot har inte satt sig in i frågorna och är populister som tror de tjänar röster på att vara emot. Men fråga de väljarna om d e i stället i de fyra nordliga länen får runt en miljard mer i pengar till sjukvården. Det kommer att försvinna mycket byråkrater och det är klart de är emot. Att Länsstyrelserna är emot är naturligt för då försvinner en massa byråkratiska tjänstemän som förlorar jobben och politiker bestämmer och vi går från ett tjänstemanna styre som länsstyrelserna är till ett demokratiskt system där politiken bestämmer

  2. Hans-Inge Smetana

    Härligt Lennart att du håller med. Väntar fortfarande på att VK berättar för folket att om man skriver under ett upprop på en folkomröstning där det står ett ja eller nej till region då är man lurad eftersom man i nästa steg inte är lagligt då landstinget inte har rådighet i frågan. I så fall ska man ha en nationell folkomröstning då är vi i annat läge.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Jag tror du tror fel för de vill inte att folk ska veta sanningen. Det vill hetsa med alla som driver folkomröstning vilket är olagligt. Dessutom är jag helt säker på att VK journalister tror att det bara är att samla ihop namn så blir det folkomröstning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.