Granskningen av kommunen innehöll brister

Granskningen av kommunen innehöll brister. Jag tycker det är märkligt att inte VK tagit med helheten när det gäller resorna som de nu har granskat. Jag har ägnat lite tid att ta reda på helheten och då kom följande fram. De här gjordes under den tid Lasse Jakobsson (v) var ordförande i tekniska nämnden.

IT har genomfört några resor under åren 2010 till 2015, Lycksele, Dublin, Saxnäs, Åre och Sollefteå. I Dublin var man på IBM och Microsoft. Resorna har lagts mestadels utanför arbetstid, inga reseräkningar och traktamenten har man tagit ut. Man har satsat sin egna tid i huvudsak på detta.

Resornas syfte har varit att jobba med värdegrund, verksamhetsplanering och att också få ihop en arbetsgrupp till en helhet. De har ju fått betala själv för tillägg för enkelrum i samband med dessa resor har jag också hört. Det har så vitt jag förstått varit väldigt turbulent efter att ITs intraprenad upphörde och den chefen fick gå.

IT har nog varit en av kommunens bästa då det gäller att sitta i lokaler effektivt. Säkerligen har det sparats en hel del kostnader tack vare det. Nu har den och andra verksamheter gjorts om till anslagsfinansiering i stället. Det ska jag kommentera när jag ser hur det blir efter en tid men alla vet nog om att jag tycker att alla kostnader ska ligga på varje nämnd. Men det kommer väl en utvärdering av detta.

Det snackas också om nån julklapp när det gäller surfplattor, jag har då aldrig under min tid hört talas om att man får en julklapp som kommunen fortfarande äger och ska ha tillbaka om när man slutar.

Samhällsbyggnads lednings resor är väl inte de enda som förekommit inom Umeå kommun? Tre stycken, var det sen nya förvaltningorganisationen med en förvaltning kom till 2010. Jag förväntar mig att de håller koll på omvärlden och lär.

Dessutom tycker jag hela konceptet med samhällsbyggnadskontoret som infördes 2004 varit lyckat och att de nämnder som hade verksamhet där som Miljö, Byggnadsnämnd, tekniska och brand gjorde kraftiga effektivitetsvinster. Då fick nämnderna bestämma hur överskottet skulle fördelas

3 kommentarer

  1. Bergis

    ”Finansminister Magdalena Andersson (S) är starkt kritisk. Hon konstaterar att för att behålla ”tilliten i samhället” måste offentliga medel användas ”med insikten att det inte är mina pengar”:

    – Offentliga tjänstemän som slösar med pengar på vidlyftigheter riskerar att rubba tilliten – och det är oacceptabelt, säger Andersson.”

    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article24073041.ab

    Nu får ni skämmas.

  2. Gerd

    Ett visst kommunalråds fru fick ett välavlönat jobb som ”omvärldsbevakare” hos kommunen. Hon blev direktrekryterad, ingen annan ev. sökande fick chans att söka. Med tanke på att hon dessförinnan fått sparken som kommunchef i Vännäs så var det många som höjde på ögonbrynen. Inför valet 2014 åkte samma person på minst två moderatmöten. Det ena i Göteborg som upptakt inför valet, det andra var moderaternas s k årsstämma. Hon la själv ut en massa selfies från dessa möten. En person ringde hennes chef och undrade ifall hon tog tjänstledigt och betalade resan själv alternativt från moderaternas kassa. Hennes chef meddelade att resorna var beordrade av henne och både resa, övernattningar, lön och traktamente betalades av Umeå kommun. Det gick rykten att detta skulle ses i ljuset av att moderaterna rörstade för en massa skrytbyggen bl a badhuset som annars inte skulle kommit till stånd. Om bara 1/10 del är sant så är det skandal. Jag tror tyvärr att Umeå kommun har en hel del smutsig byk att ta itu med. Detta kommer du inte att lägga ut.

  3. Kerstin

    Hej Lennart och tack för ditt inlägg om VK:s artiklar om IT-avdelningen på Umeå kommun. Det enda vettiga som publicerats under hela veckan! Tycker det hela börjar likna Kejsarens nya kläder.

    Jag förstår att det är någon person som blivit förfördelad/känt sig orättvist behandlad av IT-avdelningen och som i artiklarna nämns ”Väl insatt källa”; men ändå… Den grävande guldspaden verkar vara ett hägrande mål för journalisten. ”Gräv där du står” är ett känt uttryck och kontroll av skäl för ”visselblåsaren” borde ha gjorts ordentligt av VK för att få proportioner på ämnet.

    Ska IT-personalen bli mycket sämre behandlad bara för att de jobbar åt kommunen? Lätt att jämföra med den privata IT-marknaden.

    Jag har jobbat statligt i hela mitt liv och vet att den offentliga verksamheten är utsatt, men VK:s artiklar har ett drag av hämnd från en person som slutat/fått sluta. Mycket tråkigt!
    Hoppas du får genomslag för vad du skrivit; jag vill att rätt ska vara rätt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.