Jag är glad över att KD vaknat till riktigt

Jag är glad över att KD vaknat till riktigt. Nu vill KD vill slopa den orättvisa ”pensionärsskatten” Vi Socialdemokrater har hela tiden sagt att det är en orättvis skatt då pension är i grunden uppskjuten lön men har börjat sänka den eftersom det är ganska stor kostnad och det handlar i runda tal om 14 mIljarder. Vi vill ha samma skattesats för pensionärer som löntagare.

Jag tycker det är bra att KD insett att det var fel att pensionärer betalar en högre skatt på varje hundralapp än vad löntagarna gör. KD vill finansiera detta genom att höja momssatserna med en procentenhet. En pensionär med en pension på 18000 kr skulle få 463 kronor lägre skatt i månaden men samtidigt också en momshöjning

KD menar att de jobbskatteavdrag som Alliansregeringen införde gjorde det mer lönsamt att arbeta – men att det var en skattelättnad som inte kom pensionärerna till del. Det håller även jag med om men samtidigt vet jag att de som fick mest i pengar var de som tjänar allra mest och det tycker jag var orättvist i överkant. Jag tycker att i nästa budget bör S regeringen lägga skattesänkningar för pensionärerna så att inte fattigpensionärerna blir fler och fler. Där den sista budgeten för mandatperioden. En momshöjning slår hårt mot alla låglönegrupper men det kanske går att finna en lösning med flera olika skatter men vi har partikongressbeslut på att löntagare och pensionärer ska betala samma skatt på samma inkomst. Det är viktigare än mer pengar till försvaret

2 kommentarer

  1. Basic Rules

    Risken för fattigdom hos svenska pensionärer är långt större än för den genomsnittlige nordiska pensionären. Eurostat visar att trenden för svenska pensionärer går åt fel håll, både jämfört med våra nordiska grannar och övriga Europa.
    I Sverige har nu nästan var femte pensionär en inkomst som, enligt EU:s bedömning, innebär en ”risk för fattigdom”. Bra att nu fler partier än S och SD vill rätta till detta. Vi får se vart AKB (M) nu hamnar, om hon nu ser det på annat sätt än som ”bidrag”.
    Problemet är i sig inte jobbskatteavdraget kontra den statliga pensionen, utan att pensionsnivån i sig är på tok för låg – den lägsta i Norden.

  2. Micke

    Håller med. Skatten ska vara densamma för pensionärer som för löntagare men att höja momsen är fel väg att gå då det drabbar samma grupp väldigt hårt.

    Ta bort möjligheterna att göra ränteavdrag på villor och bostadsrätter så har man finansierat hela reformen. Man har dessutom fått ett överskott på +6 miljarder årligen då staten (skattebetalarna) idag har över 20 miljarder i räntekostnader till de med privata bostäder. De ska stå för sina lån själva och inte finansieras av skattemedel, det handlar helt enkelt om prioriteringar. Finns ingen anledning att kasta pengar över de i samhället som idag har den starkaste ekonomin dvs personer med privata bostäder som har haft en enorm förmögenhets utveckling på sina privata bostäder.

    Ett annat sätt att finansiera dessa 14 miljarder är att ta bort ROT-avdraget som kostar skattebetalarna +20 miljarder årligen.

    Pensionärerna med låg köpkraft behöver dessa kronor men det behöver inte personer med privata bostäder, de ska själva finansiera sina lån.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.