I måndags hade vi kommunfullmäktige här i Umeå

I måndags hade vi kommunfullmäktige här i Umeå. Jag har fortfarande en obehaglig känsla i kroppen efter att ha lyssnat till debatten kring en motion från Vänsterpartiet i en skolfråga. Jag tycker rent ut sagt att det är för djävligt hur vissa unga kvinnliga politiker blir behandlade i debatten. För- och grundskolenämndens ordförande har sannerligen fått utstå en hel del under den här mandatperioden.

Vid måndagens fullmäktigedebatt tycker jag att vissa debattörer gick över gränsen för vad en politiker ska behöva tåla. Moa Brydsten, För- och grundskolenämndens ordförande, visade i måndags än en gång att hon är en stabil ung kvinna, en mycket duktig politiker och en sansad debattör. Trots personliga påhopp och diverse oförskämdheter höll hon sig till den politiska sakfrågan.

En politisk fråga som vi Socialdemokrater gemensamt fattat beslut om och som en enig För- och grundskolenämnd ställt sig bakom. Jag är imponerad över Moas sätt att hantera debatten men bedrövad över andra ledamöters beteende. Jag är ganska säker på att om ordföranden hade varit en man skulle ordvalet och kritiken låtit annorlunda. Jag tycker alltid att det är problem när politiker ifrågasätts som personer och i det närmaste blir utsatta för trakasserier från andra ledamöter.

För mig är det särskilt beklämmande att se en duktig ung kvinnlig politiker bli ansatt med oförskämdheter av en annan yngre kvinnlig ledamot som dessutom är Vänsterpartiets politiska sekreterare. Jag tycker inte hon uppträdde varse sig juste eller hedersamt i debatten. I kommunfullmäktige ska vi i demokratisk anda debattera politiska frågor inte trakassera varandra.

Vi kan i undersökning efter undersökning konstatera att politiker uppger att de känner sig hotade på olika sätt. SCB har en undersökning ute nu. Hot som inte minst media på olika sätt understödjer. Jag har egna erfarenheter av hot och trakasserier. Jag har blivit hotad av en person som sen blev dömd i domstol till sluten psykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Jag har själv blivit anmäld vid två tillfällen varav den ena var när VK kampanjade om att jag skulle begått brottsliga handlingar.

Förundersökningen lades dock ned eftersom åklagaren fann att jag inte gjort något brottslig. På min blogg får jag kommentarer som inte är okey och som jag aldrig skulle publicera. Jag har sparat en del framförallt kommentarer skrivna av knarkliberaler. Jag blir orolig när jag ser den här typen av trakasserier i fullmäktige. Hur ska vi kunna motivera unga kvinnor att vara aktiva i politiken på ledande positioner om vi tillåter att de behandlas på det här sättet?

2 kommentarer

  1. Olle

    Tyvärr har väl inte detta skötts bra från nån sida ,hade allt kommit upp på bordet från början hade det sett annorlunda ut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.