Varför flydde den terrormisstänkte till Märsta

Varför flydde den terrormisstänkte till Märsta. Det funderar terrorforskaren Magnus Ranstorp i Dagens Nyheter över. Ja det är han nog inte ensam om men han landar på att det kan bero på att Mohamed Belikaid som var en av terroristerna bakom dåden i Paris och sköts ihjäl av Belgisk polis. Enligt uppdrag granskning har han bott i Märsta. Han tror att den nu häktade står lång nere på hackordningen som finns bland den här typen av grupper.

En kommentar

  1. Lars Flemström

    Den kopplingen har nog jag också tänkt på. Men varför skulle han gömma sig på en plats, som troligen bevakas av polisen? I så fall kunde han väl ha åkt till Vårberg söder om stan, där han troligen bodde? Vad som har framkommit är att han arbetade (svart) i Sollentuna, norr om stan. För att komma dit, tar man först tunnelbanan från Vårberg, och sedan pendeltåget mot Märsta eller Uppsala via Arlanda.

    Vad som framkommit är att han hade iakttagits på ett pendeltåg och därefter hamnat på Arlanda, varifrån han åkt buss till Märsta. Det troliga tidsschemat blir då: 14.53 kom det första samtalet till polisen. Kraschen med varuhuset skedde senast 14.54. Han har inte hunnit med pendeltåget till Märsta 15.01, men däremot med pendeltåget till Arlanda och Uppsala 15.09. Han kan ha upptäckt att han var på fel tåg, om han skulle till Märsta, och steg därför av vid Arlanda. Varför åkte han då inte tillbaka med ett tåg i motstatt riktning? Kanske för att det hunnit stoppas under tiden.

    Om så ej varit fallet, hade han bara behövt vänta 8 minuter på tåg tillbaka. Men även en så kort väntetid, kan ha varit påfrestande för en person, som befarar att han är jagad.

    Han har kommit till Märsta tidigast 15.58, men det är mindre sannolikt att han hunnit med den bussen, och har därför mer sannolikt kommit till Märsta 16.13. Han bör då ha observerats av busschauffören, om han inte lyckats smyga ombord genom bakdörren. Väl framme i Märsta torde han ha upptäckt att alla tåg tillbaka till Stockholm var inställda, och har troligen irrat omkring tämligen planlöst i Märsta, där han ska ha följts efter av en bilist.

    Varför gömde han sig inte hos dem, om han hade kumpaner i Märsta? Han greps på en bensinstation, där han uppträtt märkligt, 19.55. Försökte han stjäla eller gömma sig i en bil?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.