Expressen pratade med Göran Persson

Expressen pratade med Göran Persson. Det handlade om hela politikens områden. Det har även kommit upp i flera tal och det handlar om kommunalskatten och hur orättvis det blivit där man i de flesta av de kommuner som har högst kommunalskatt ändå har den sämsta välfärden. Under lång tid och inte minst under alliansregeringen inte kompenserade kommunerna full utan man gav en extra miljard till de rika kommunerna runt Stockholm och några i Skåne. Inkomst och kostnadsutjämningen slår inte på ett riktigt sätt. Umeå är en högskattekommun och betalar mest av alla kommuner i Sverige. Det beror på att vi velat ha en bättre välfärd och har högre snittkostnader än snittet vilket innebär att vi får betala till andra kommuner vilket måste vara fel.

Så här svarade Göra Persson på tre av Expressens journalister.

Kan du utveckla det du sa i ditt tal om att kommunalskatten skulle vara orättvis?

Det basala i svensk välfärd ligger i kommunerna och då ska det också vara så att du har god service i alla kommuner, men det har vi inte. I många kommuner har vi dålig service, men där har du konstigt nog högst kommunalskatt. Så de som betalar mest kommunalskatt får sämst service. Det systemet borde i grunden reformeras om vi tycker det är viktigt att ha en välfärdspolitik och det tycker vi i Socialdemokraterna.

Kommer Stefan Löfven fokusera på detta?

 Det vet jag inte. Jag märker att LO börjat driva frågan och även kommunal och det är bra. Vi kan inte ha det så här. För en normalinkomsttagare så kan det var så att man betalar 15 000 kronor mer i kommunalskatt för att få en sämre service, är man två i familjen så kanske man betalar 25 000 kronor mer i skatt för att få en sämre skatt. Jag fattar inte varför det inte diskuteras mer, i stället domineras skattefrågan av kapitalskatter. Jag har inte sett ett enda demonstrationståg i Sverige som krävt lägre kapitalskatt. En rättvis kommunalskatt är vad vi ska sikta på. Slut citat.
Jag tror det är en feltolkning i texten för jag tror inte Göran sagt som det står i artikeln , så kanske man betalar 25000 mer i skatt för att få en sämre skatt, utan det ska självklart vara

Här kan du läsa hela artikeln från Expressen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.