Urban Bäckström fd Riksbankchef ser stor risk för finanskris

Vi kommer att få en ny finanskris. Det kommer från Urban Bäckström som var centralbankschef. Skulderna ökar för snabbt och snart spricker bubblan och vi får en ny finanskris på halsen. Det har han sagt till Ekonomiekot. Det här är inte första gången det kommer varningar och från olika håll inklusive EU. Det är detta med hushållens ökade skuldsättning för bostäder och prisökningen som inte tycker det kan fortsätta som det gör och att fortsätter takten blir det en bubbla enligt Bäckström.

Jag tillhör de som håller med och något måste göras och det måste göras nu. Jag tror inte man löser bostadskrisen genom att fler och fler lånar mer och mer. Det mesta beror på att det är förmånligare för den enskilde att låna än att bo i hyresrätt.

Hyresrätten är felbehandlad och man skulle lösa detta genom att momsbelägga hyran för då sjönk främst inflyttningshyran i nyproduktion då man får dra av momsen som på hyran kunde vara säg 7%. I det gamla beståndet skulle det även bli neutralt då man fick dra av momsen på all drift. Staten får ju igen pengarna över tid.

Dags att göra en blocköverskridande överenskommelse som skulle innehålla två saker nämligen en utfasning av ränteavdragen och att lägga moms på hyran. Det är åt skogen att de med sämst löner ska ha den högsta hyran på grund av det inte finns moms på den.

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.