Varken P4 Västerbotten eller Svt västerbotten vet vart Blå Vägen (E12) går inom Umeå..

Varken P4 eller Svt vet vart Blå Vägen (E12) går. Har hört på radio och sett på Svt men även SoS (google) om rapporter om olyckan där en buss och bil kört av vägen i Bergsboda. Då säger man att det är på Blå Vägen vilket är helt fel. Blå Vägen är E12 och den går på södra sidan älven från rondellen vid Kolbäcksbron ner till hamnen. E12 går på den västra sidan på vägen från rondellen vid OK till Nydalarondellen efter Kolbäcksvägen till rondellen söder om kolbäcksbron till hamnen Det är jättemånga år sedan E12/gamla Holmsundsvägen försvann från norra älvens sida

10 kommentarer

  1. J

    Blåvägen har väl egentligen inget med E12 att göra? Blå vägen är väl turistnamnet. Tror den heter blåvägen på båda sidor om älven.

  2. lasse Ä

    Inte du heller Lennart !
    Kolla med Lantmäteriet. På kartan heter väg 531 Blå vägen genom Umeå från Järnvägstorget och söderut, dvs Holmsundsvägen.
    Själv kallar jag V.espl för gamla E4an. Likaså I 20! Då vet alla Umebor vad jag menar. Stora Birk -nä fy f…n

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Då har Lantmäteriet för Blå Vägen är E12 och jag har själv suttit i dess styrelse. E12 från Norge till Finland är Blå Vägen. Förut var det en förening som då hette internationella Blå Vägen men den la vi ner. Det är inte lantmäteriet som sätter ut namn på Vägarna. Det var det jag skrev i Googles karta står det fel. Lantmäteriet namnger inte vägar

  3. Mikael

    Wikipedia: På sträckan Mo i Rana – Umeå är vägen identisk med E12. Blå vägen går dock gamla E12 genom centrala Umeå norr om Ume älv medan E12 går på södra sidan, tills de möts igen nära färjeläget Umeå hamn. Delen av vägen som går mellan Umeå och Holmsund kallas ibland i folkmun för Holmsundsvägen.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Wikepedia har fel jag var med när vi bestämnde att E12 och Blåvägen är samma väg

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Det tror även jag men det är en ynkedom att man inte talar om namnet som många vet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.