Inte en dag utan hot från Donald Trump

Inte en dag utan hot från Donald Trump. Jag undrar om det någonsin funnits någon ledare från något land som hotat så mycket som Donald Trump. Nu är det andra länder han hotar än Nordkorea. Han är den ende som går ifrån de överenskommelser som USA tecknat under. Nu hotar han med skatt på europeiska bilar som svar på EU:s svar till de aviserade stål- och aluminiumtullarna. Han gör som vanligt kommunicerar via Twitter. De gör det omöjligt för våra bilar (och mycket annat) att säljas där , skriver han på Twitter. EU överväger att införa strafftullar på bland annat Harley Davidson-motorcyklar och Levis-jeans, som ett svar på presidentens hot om ståltullar. Det sa en talesperson för EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker under fredagen.

Kina vill inte ha ett handelskrig men de kommer Kina kommer att vidta nödvändiga åtgärder  om USA skadar Kinas ekonomiska intressen. Det har en talesman för Kinas Nationella folkkongress sagt mot bakgrund av Donald Trumps planer att införa tullar på stål och aluminium. De säger dock att om USA vidtar åtgärder som skadar Kinesiska intressen kommer Kina inte passivt att titta på utan vidta nödvändiga åtgärder , sa talesmannen Zhang Yesui, men han talade inte nu om vilka åtgärder som kan bli aktuella.
Hur kan Donald Trump tro att han får hjälp med de sanktioner som riktats mot Nordkorea. Ja amerikanska folket har fått en president som de nog inte hade väntat sig.

2 kommentarer

  1. Håkan

    Men du Lennart,,det ser ut som om andra länder börjar på se om sitt hus,vi i sverige skulle kanske handla svenska varor isället för att handla billiga varor i Kina,,

    Importen från Kina uppgick 2016 till 67,5 miljarder SEK, vilket var en minskning med 2,7 procent jämfört med året innan. Detta motsvarar 5,6 procent av Sveriges totala import och gör Kina till Sveriges sjunde största avsändningsland. Sverige har ett handelsunderskott gentemot Kina. Även vid import är kategorin maskiner och apparater den enskilt största posten med ett totalt värde om 25,4 miljarder SEK, motsvarande 38 procent av importen. Kläder är den näst största kategorin, där värdet uppgick till 10,2 miljarder SEK.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Det var många stora företag som skulle säga upp flera hundra tusen personer om vi bara handlade svensk och att andra länder gjorde lika dant. Sverige är ett av de länder i hela världen som är mest beroende av handel med andra länder och det beror nog mest på att vi har kollektivavtal som bas för arbetsmarknaden

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.