Frihandeln är snart ett minne blott

Frihandeln är snart ett minne blott. Det har varit ett G7 toppmöte i Kanada och många trodde att man hittat ett gemensamt uttalande om framtiden då man skrivit under det uttalandet. Men det varade inte länge så hoppade USA av de gemensamma slutsatserna och Donald Trump skyllde det på Kanadas premiärminister Trudeau. Det finns mycket bilder som spridets över världen och som visar att det är spänt. Jag lägger här ut två artiklar från Omni.

Några timmar tog det. Sedan tvärvänder USA och hoppar av de gemensamma slutsatserna från G7-toppmötet i Kanada, rapporterar AFP.
President Donald Trump skyller på Kanadas premiärminister Justin Trudeau, som han kallar oärlig och svag .

Det var länge oklart om de sju stormakterna skulle kunna enas eftersom splittringen är mycket stor efter USA:s beslut om att införa ståltullar mot Europa. Slutligen blev det ett slutdokument som G7-ledarna undertecknade.

På presskonferensen efter mötet sade Trudeau att Kanada inte kommer att acceptera USA:s ståltullar, vilket fick Donald Trump att gå i taket. Baserat på Justins falska uttalande på sin presskonferens och det faktum att Kanada har infört höga tullar för amerikanska bönder, arbetare och företag så har jag gett instruktioner till USA:s representanter att inte stödja kommunikén , skriver Trump från presidentplanet på väg från mötet.

Hundratals bilder, kanske så många som tusentals, har tagits under G7-toppmötet i Kanada. Men ett specifikt foto stod ut ur mängden och sammanfattar hela tillkomsten, skriver Washington Posts Amy B Wang i en analys.

I fotot ses Tysklands förbundskansler Angela Merkel bestämt luta sig fram över ett smalt bord med blicken spänt riktad mot Trump. Han sitter mittemot med armarna i kors med frånvarande blick. Är han arg, uttråkad, road? Trollar Merkel och hennes team Trump? frågar sig Wang.

Många anser att fotot, som först publicerades på Merkels Instagram, perfekt fångade maktdynamiken, fortsätter Wang. Samtidigt har de andra ledarna publicerat foton som passar in i deras narrativ, skriver AFP. I ett foto publicerat av det franska presidentkansliet syns Emmanuel Macron diskutera sina krav samtidigt som han omringas av de övriga ledarna som lyssnar intensivt. Bilderna är i stark kontrast till de ofta arrangerade foton som publicerats av Vita huset. Slut citat

När man läser det som hänt tycker jag att man kan säga att handelskriget har startat och att USA inte längre står upp för de internationella överenskommelser som finns. USA är ett land som man inte kan lita på och det märkliga är att en konservativ president inte tror på frihandeln. Han kommer nog att även lägga skyddstullar på bilar men då kan han säkert få det svårt. Orsaken är ganska enkel och det är att amerikanska bilar i alla fall de flesta inte har utvecklats på samma sätt som bilar från Europa och Asien.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.