Dags att sätta spaden i jorden för Västra Länken

Dags att sätta spaden i jorden för Västra Länken. Det har tagit en fruktansvärd lång tid för en väg som skulle ha varit klar i slutet av 1990 talet. Den ingick som en viktig del i Umeå paketet och då färdigställa E12 ned till Holmsund. Det första överklagandet gällde främst dragningarna över Röbäcksslätten. Efter detta blev det omtag som först nu kan börja byggas.

De senaste överklagningarna har främst gällt dragningen vid prästsjön. Att vägen skulle gå där fanns i en antagen översiktsplan. En grupp som bodde närmast var den som varit mest aktiv. Vad hela den här fördröjningen kostat skattebetalarna törs jag inte nämna men den rör sig mera än en fördubbling av kostnaderna. Helt bortkastade pengar. Vad jag tycker är mycket märkligt är att regeringen som tidigare godkänt planenen och att ett sånt beslut gick att överklaga. Det som hänt nu är att Högsta förvaltningsdomstolen fastslog regeringens beslut. Då kan Västra länken byggas öster om Prästsjön.
Projektledaren från trafikverket är nöjd och säger att Nu fortsätter vi att tuta och köra som vi har gjort hela tiden.

Vad har staten lärt sig av detta borde vara att överklagnings systemet gör att viktiga samhällsfunktioner störs och att det kostar enorma summor som i stället vore bra att ha till andra vägar och järnvägar. Vi vet sedan tidigare att överklagandena av Botniabanan kostat runt 2 miljarder extra. Man kan fråga sig om det är rätt att skattebetalarna ska stå alla kostnader. Nu kan E12 byggas färdig ner till Holmsund och då kan också Umeå kommun vidta åtgärder för att minska all trafik som går genom city och att luften i centrum kan bli bättre

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.