Märkliga svar från gatukontoret

Märkliga svar från gatukontoret. I lördags var det ett helt uppslag hur svårt äldre i seniorhusen på Berghem att ta sig till busskurerna. Det är dessutom sanning. De boende hade påtalat detta för kommunen men inte fått något svar. Nu vet jag hur det fungerat där för jag har flyttat dit. Jag måste säga att det är dålig planering som är orsaken, och det är kommunen som har planeringsansvaret för driften av snöröjningen, och att man inte tagit hänsyn till dessa över 100 lägenheter när man planerat övergångsställena.

På södra sidan av Axtorpsvägen där Seniorhusen ligger har trottoaren inte plogats förrän förra veckan utan den har varit mer än välfylld med snö. Det innebära att de som skall åka med bussen som går söderut tvingades gå över Axtorpsvägen som har mycket trafik för att ta sig till busshållplatsen och samma för de som kom med bussen öster ifrån. Busshållplatsen ligger mitt emot seniorhusen och för att ta sig dit även under sommaren måste man gå ända till signalkorsningen som ligger där Nydalavägen korsar Axtorpsvägen. Det är en onödigt lång väg för alla som ska gå dit med hjälp av en rullator. Vintertid innebär det att de med färdtjänst i stället tar den i stället för att åka buss vilket ger merkostnader för kommen.

Problemen ser likadant österut där de som kommer från stan inte kunnat använda trottoaren för den har varit snöupplag den tid jag bott där och att ta sig över på norra sidan har varit omöjligt eftersom det varit en hög plogkant mellan gång och cykelvägen. Har inte funnits någon annan väg att ta än att gå på Axtorpsvägen. Mitt barnbarn fråga mig varför det var så och jag hade inget svar.

Jag måste också kommentera det gatukontoret sagt till journalisterna. De säger att Umeå kommun säger att det handlar om felplanering när husen byggdes. Då måste jag påminna om att det är kommunen som ansvarar för den felplaneringen eftersom huset är byggt enligt den detaljplan som kommunen tagit fram och jag antar att tekniska nämnden där gator hör hemma har yttrat sig över planen.

Sedan säger man att snöslungan gått sönder och att det är en prio två gångbana. Nog vet jag många trottoarer som sköts bättre. Näsström tar också upp att det borde varit bättre planerat. Mitt svar till Näsström blir där också att det är kommunen som har planmonopol och har planerat även utfarterna mot Axtorpsvägen och jag är säker på att gatukontoret haft planen för yttrande.

Artikeln tar upp att de boende har önskat sig ett övergångsställe och det tycker jag är befogat även om trottoaren snöröjs. Jag tror att det varit bra om Marie Frostvinge varit på besök och sett hur det ser ut innan hon sagt  skulle vi ha fler övergångsställen skulle det påverka trafikflödet och att övergångsställen placeras där de behövs . Jag förstår detta men man måste även ta hänsyn till att det är vinter. Jag tror att det finns en genväg från busskuren på söder sida mot Östra. Trafikflödet påverkas även om folk ska ta sig över gatan till och från busshållplatsen då det inte går att nå övergångsstället vid Nydalavägen. Den här planeringen som är gjord tar inte hänsyn till att det bor ca 150 personer där en majoritet behöver rullator för att ta sig till bussen. Jag ska också tala med Lena Karlsson Engman om detta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.