Igår var det S-dagen i Almedalen

Igår var det S-dagen i Almedalen . Det var då Magdalena Andersson som höll tal och intervjuades. Hon var som vanligt mycket bra och som finansminister kan hon S-politiken mycket väl även om det självklart var lite annorlunda på grund av januariöverenskommelsen. Här nedan redovisar jag tre korta artiklar ur Omni.

Ledarskribenter: Det var ett statsminister tal
%Ï OPINION Magdalena Andersson (S) vill efterträda Stefan Löfven och bli statsminister. Det är slutsatsen från Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet, efter finansministerns tal i Almedalen.  Det här var ju inget finansministertal, det var ett statsministertal. Det finns bredd, djup och hon pratar om sig själv mycket, säger Lindberg i SVT:s sändning.

Sakine Madon, politisk chefredaktör på UNT, instämmer.
 Man får onekligen det intrycket. Hon tryckte verkligen på de socialdemokratiska knapparna.
Lindberg konstaterar att talet var traditionellt och nostalgiskt, men menar att Andersson duckade de svårigheter partiet står inför efter januariavtalet.
 Hon vill inte prata om finansiering eller höjda skatter, säger Lindberg som tycker att det fanns luckor i talet.

Analyser :Läget tvingade S att hoppa över mycket
%Ï S-DAGEN Finansminister Magdalena Andersson (S) höll talet i Almedalen utifrån ett svårt läge efter januariavtalet, säger Expressens kommentator, statsvetaren Jenny Madestam:

 Andersson hoppade över mycket. Hon sitter själv i en regering som nu sänker skatten och så kritiserar hon skattesänkningar. Det blir paradoxalt och jag tror väljarna ser det, säger hon.
Därför tvingades Magdalena Andersson att fokusera på lite udda saker, menar Madestam.

 Exempelvis valde hon prata om skattefusk men det är något som inte berör inte särskilt många. Det är sådana saker hon får ta till, säger hon och nämner också att ministern ägnade tid åt abortfrågan.

Även Sveriges Radios kommentator Fredrik Furtenbauch säger att talet var klent på konkreta löften.
 Men det är väldigt begränsat vad Socialdemokraterna kan lova nu.

Konflikt mellan välfärd och skattesänkningar består 
%Ï S-DAGEN Stärkt välfärd var en röd tråd i finansminister Magdalena Anderssons (S) tal i Almedalen på Socialdemokraternas dag.

 Vill man öka jämlikheten, då ska man stärka välfärden, sa hon.
Hon gick hårt åt Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna och kritiserade partierna för att rösta igenom skattesänkningar på 20 miljarder kronor innan en ny regering var på plats.

 Inte en enda skattesänkning kan utbilda eller anställa en undersköterska i hemtjänsten. Välfärd mot skattesänkningar består som konflikt i svensk politik.

Andersson pratade också om rätten till abort, att hon vill stoppa skattefusk och hur hon vill bygga ett klimatsmartare samhälle.
 Ett samhälle där alla kan vara med i den nödvändiga omställningen. Där ingen lämnas efter, för att du har låg lön eller bor på landet. Slut citat Omni

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.