ID kort stoppar svartjobben

ID kort stoppar svartjobben. Ta ansvar för att stoppa svartjobben. De är ett otyg att någon tar på sig jobb och betalar pengarna svart. Det finns många nackdelar med detta och en är att de konkurrerar ut seriösa företag. Man kan ju se hur det blivit i ett land som Grekland där det var mycket vanligt med att jobba svart. Det blir hål i ekonomin när företag inte betalar skatt. Jag är sedan länge prenumerant på sajten UPPHANDLING 24 som redovisar mycket när det gäller upphandlingar. Idag hittade jag följande artikel som jag ordagrant redovisar nedan. Så här lyder den i Upphandling 24. Sättet redovisar hur man vet att inte svart arbetskraft används.

Kräv att byggentreprenörerna använder de nya säkra id-korten. Då stängs möjligheten att utnyttja svart arbetskraft. Det säger Morgan Jansson, inköpschef på Stockholmshem.Idag | 2019-09-03

Morgan Jansson, inköpschef på kommunala bostadsbolaget Stockholmshem.
Byggbranschens nya så kallade ID06-kort säkerställer kortinnehavarens identitet och kopplar den till en arbetsgivare som måste vara registrerad i Sverige med f-skatt. Därmed stängs möjligheten att utnyttja svart arbetskraft.
Nu uppmanar Morgan Jansson, inköpschef på Stockholmshem, alla aktörer i byggbranschen som tillåter gamla ID06-kort på arbetsplatsen att byta till de nya säkra korten.

 Vi vet att detta är en viktig pusselbit för att få en sundare byggsektor, säger Morgan Jansson.
Han beskriver hur en stor grupp människor på svenska byggarbetsplatser befinner sig vid sidan av den reglerade arbetsmarknaden. Det handlar dels om papperslösa personer som arbetar för sin försörjning, dels om en organiserad brottslig verksamhet där företag hämtar in arbetskraft som saknar arbetstillstånd i Sverige.
 På ytan ser både bolag och byggarbetsplatser normala ut men under döljer sig ibland ett raffinerat och omfattande brottsupplägg.
I sina avtal kräver Stockholmshem att entreprenörerna endast använder nya ID06-korten på projekten. 

 Vi kräver de nya korten av våra huvudentreprenörer, men om de i sin tur inte kan hitta underentreprenörer som ställer upp på detta är jag rädd att vi får problem när vi ska bygga husen. Våra huvudentreprenörer måste ha tillgång till hela den seriösa marknaden av duktiga entreprenörer, säger Morgan Jansson. Slut citat Upphandling 24.

Det här borde de som upphandlar arbeten i Västerbotten använda om de inte redan idag gör det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.