Skamligt dåligt av riksdagsmän och Regionpolitiker

Skamligt dåligt av riksdagsmän och regionpolitiker. De moderata politikerna riksdagsman Elisabeth Björnsdotter Rahm och Nicklas Sandström oppositionsråd region Västerbotten svarar på en insändare som Isak From riksdagsman och Anna-Lena Danielsson regionråd skrivit i Folkbladet den 3 september. Jag tycker det är för mycket svagt att två av länets riksdagsmän som ska fatta beslut inte vet vad det handlar om när de skriver skatteutjämningssystem.

Det är så fel det kan bli utan det är i kostnadsutjämningen man ska fingra i. Det är det som också är fel att man ändrar i det systemet utan att man har studerat hur det slår. Lika illa är att regionpolitikerna faller in i samma fålla. Så här skrev de
Det är olyckligt att nya skatteutjämningssystemet bidrar till konflikten mellan stad och land. Både staden och landsbygden behöver lika mycket, skriver Elisabeth Björnsdotter Rahm (M), riksdagsledamot tillsammans med regionens oppositionsråd, Nicklas Sandström (M).

Jag håller med om att de små kommunerna har svårt att klara sig för att de är för små. Det beror på att de har för lite intäkter i form av skatter och för dyr överbyggnad.Flera kommuner har inte en intäkt i form av skatter som ens överstiger 50 % medan Umeå ligger strax 100 %. Det är självklart illa, men varje kommun ska vara garanterad 115 % av medelskattekraften. Klarar man sig inte är det mera pengar de behöver och det ska staten ordna.

Jag reagerar mot att ledande företrädare i länet inte vet vad det är som ska justeras. Nu vet jag inte om det är rätt när det gäller kostnadsutjämningen inom Regionerna och vilka parametrar det handlar om. Men Umeå är redan den kommun som betalar näst mest av alla kommuner till kostnadsutjämningen i hela Sverige och går detta igenom så är det mest igen. Idag tror jag att Umeå betalar mellan 5300 och 5400kr till systemet och när det förslag som ligger betalar man minst 500kr till. Då betalar inte skattebetalarna i Umeå endast till länets kommuner ut till hela kostnaden för hela Norrland och det är inte rimligt.

Än en gång intäkterna i form av skatter räcker inte till och då är det inkomstutjämningen som ska klara detta och det är staten och inte Umeå kommun. Fortsätter man på detta sätt finns inga kommuner som vill och kan gå och ta sitt ansvar och växa. Det är mest universitetskommunerna som dessutom svarar för en del av teknikparkerna vid universiteten och utan den utvecklingen hamnar Sverige i samma klass som Albanien. Jag är bekymrad när jag hör att inte riksdagsledamöterna vet att de som sitter makten inte vet att det som nu sker inte har ett djävla dugg med inkomstutjämningen att göra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.