Kommunerna går under snart

Kommunerna går under snart. Det ser dystert ut för kommunerna och de allra flesta kanske över 80% måste skära i välfärden främst utbildning, äldreomsorg och inom den sociala sidan. Om inte välfärden ska raderas måste något göras och kommunerna verken primärkommunen eller Regionkommunerna där sjukvården är den stora delen. Kommunerna kan inte höja skatten mer och det finns inga andra verksamheter att skära i. Då åker allt bort som är förebyggande verksamhet som idrott och kultur.

En skattehöjning är omöjlig med det höga skatteuttag som finns inte minst i kommunerna här i Norrland som redan betalar mest i kostnadsutjämningen som Umeå som har en skatt som är flera kronor högre än kommunerna söderut. Det är staten som måste ta ett ansvar genom att tillföra mer pengarna till kommunerna någon annan väg finns inte. Kommunerna har inte fått pengar till allt som ska göras. Staten har inte fullföljt finanseringen en de regler som finns.Det statliga myndigheterna har skyfflat över kostnaderna på kommunerna. Ingen nämnd ingen glömd men försäkringskassan är en del. Det finns områden som LSS där staten vräkt kostnaderna på kommunerna sedan har inte kommunerna fått ersättning för de ökade kostnaderna för flyktingarna och det är ökade volymer på äldre och på barn. Så det kommunala ansvaret för kostnaderna har blivit högre.

Det ser värre och värre ut för kommunerna om man tittar framåt i tiden och det handlar om volymökningar på många områden. Det kan väl inte vara så att man ska göra stora nedskärningar inom de viktigaste välfärdsområdena. Jag hoppas och tror att det måste gå att få med både L och C på att satsa på välfärden. Är det så måste det talas om för väljarna. Nu får S-ledningen se till att tillföra mera pengar NU för annars går detta åt helvete

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.