Det är skatten som finansierar välfärden

Det är skatten som finansierar välfärden. Nu pågår centralt diskussion mellan M och V om mer pengar till välfärden. Då vet jag inte om man ska ge bidrag till kommuner och regioner utan hänsyn till skattetrycket då det varierar stort i vårt land. Jag har tagit fram lite siffror om hur det ser ut i landet.

I kommunerna så är den kommunala skatten i snitt i hela landet 20:72 och regionerna 11:56 totalt 32:28. Om vi då tar en jämförelse mellan kommunerna i Stockholms län så ligger Skatten i Stockholms stad på totalt 29:02 och Botkyrka 32:23 och det är en skillnad på lite drygt 3kr i skatt inom länet med dem som har högst skattetryck har ändå lägre totalt än riksgenomsnittet. I Västerbotten har umeå totalt 34:15 där umeå kommun har 22:80 och landstinget 11:35 totalt 34:15 och där snittet i Västerbotten har landstinget 11:35 och kommunerna 22:87 totalt 34:22 och högsta skatten har på Dorotea 35:25 .

Om Stockholms län höjer skatten med 10 öre ger det en intäkt på runt 1,3 miljarder appropå de nedskärningar man gör där på sjukvården så skulle man fixa den hur lätt som helst med just en skattehöjning på 10 öre.

Hur vänstern och moderaterna som nu ska diskutera mer pengar till välfärden tänker fördela dem, blir det intressant att se om man ska hjälpa kommuner och regioner med pengar där det finns ett utrymme att man sänkt skatten men det i Västerbotten inte går att höja skatten totalt. Att det kan skilja lite på landstiget och kommunerna beror en del på skillnaderna på att man skatteväxlat olika men det är klart man bör titta på det totala skattetrycket.

Det finns olikheter även i Skåne där skatten till regionerna/gamla landstingen ligger på 11:18 och kommunalskatterna varierar mellan Vellinges kommunalskatt ligger på 18:50 och totalt 29:58 och Osby 22:26 totalt 33:44 och snittet i länet ligger på kommunalskatt på 20:65 och då blir totalen 31:83. Vi vet även att i Moderatkommunerna ligger skatten lägre och jag tror att det beror på att man har innevånare som har en högre inkomst.

Som jag skrev tidigare så pågår förhandlingar mellan M och V om mer pengar till kommuner och regioner där då barnomsorg, äldreomsorg och socialtjänst är kommunerna och sjukvård och kollektivtrafik ligger på regionerna förutom i Västerbotten där det ligger på både kommentera som har den innomkommunala trafiken ligger på kommunerna och mellankommunala trafiken på regionerna och där är regionskatten låg i Västerbotten och det är därför jag skrev att skillnaderna beror på hur skatteväxlingarna är gjorda. Jag blir mycket förvånad att man kommer fram till något i den förhandlingen utan att det kommer pengar till M kommunerna som har lägre skatter utan att även de ska ha del av statens kaka trots låg skatt. En omfördelning som blir lika stor som borttagandet av värnskatten som finns i januariavtalet. Det finns de som säger att den sänkningen är självfinansierad vilket jag haft svårt att tro men den har gett en intäkt till staten på ca 6 miljarder Totalt beräknas den slopade värnskatten minska statens skatteintäkter med drygt sex miljarder kronor 2020. Men Finansdepartementet pekar i sin promemoria på studier som visar att skattesänkningen på sikt kan vara självfinansierad.

Jag tror på Stefan Löfvens ord att det kommer mer pengar till regioner men att man ville titta på hur man fördelar detta. Jag tycker inte att de som ligger för lågt i skatt rakt av ska ha pengar utan att man tar hänsyn till hur det ser ut. Vi såg hur det gick när alliansen skulle förändra i kostnadsutjämningen där man tvingades av moderata kommunalråd att ge en miljard till lågskattekommuner inom Stockholms län och jag tror det var Vellinge kommun. Så nu kommer Vänsterpartiet tvingas att ge pengar till kommuner och regioner som har sina problem för att de har inte höjt skatterna. Jag har alltid sagt att jag vill ha generella statsbidrag men först måste man se till att man har en rättvis botten i bidragen och det kommer inte moderaterna att bidra till så att man klarar verksamheten i de mindre kommunerna men även Norrlandskommunerna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.