Många kommuner har urusel ekonomi och jag tror inte de kan minska kostnaderna tillräckligt

Små kommuner har dålig ekonomi och hur kan det hända så fort. Vilhelmina ska minska kostnaderna två år i rad. Först nu 40 miljoner detta år och så lika mycket till dvs ytterligare 40 miljoner. Då ligger man i ett kostnadsläge om msn inte gör något på 80 miljoner i förhållande den budget eller plan man har. Nordmaling har enligt media behöva också minska med 40 miljoner. Jag hörde kommunalrådet hoppas på bättre samverkan men det går inte genom gemensam växel. Jag har svårt att överhuvudtaget det finns så mycket luft o organisationen att det skulle gå. Nu vet jag inte heller hur effektiv man är inom de olika verksamheterna och och hur kostnaderna är i jämförelse med andra glesbygdskommuner.

Jag har genom åren tidigare sagt att den förändring man gjorde i kostnadsutjämningen inte rättar till dessa problem. Det är flera kommuner som har en skattekraft på runt 50% dvs den kommunalskatt som medborgarna betalar räcker inte en till mer än hälften. Umeå har inte heller 100% i skattekraft och det beror på det stora antalet studenter för de har inte så stor skattekraft. Jag tror inte ett dugg på att övriga kommuner ska rädda de fattiga kommunerna så är det staten som måste garantera att kommunerna klarar av de uppdrag som staten gett kommunerna.

Många kommuner har även ett OK att bära och det är pensionsskulderna som inte är avsatta i det system som fanns. Nu är det många färre invånare som ska se till att tidigare anställda får sina pensioner. Det har kommit ut att kommunutredning haft förslag på att staten ska stå för pensionsskulderna om kommunerna slås ihop. Skulle man göra det fanns självklart stora vinster att göra tex på överbyggnaden. Vi är 120000 invånare och har en ekonomi chef, en kommunchef och flera höga chefer som även en liten kommun har men frågan är om fyra små kommuner går ihop och minska det totala antalet chefer och får enhetliga it system ekonomi system med flera räcker för att kommunerna ska klara sig.

Det blir intressant vart detta problem med kommuner som inte klarar sig tar vägen för något måste göras fort. Skulle inte heller förvåna mig om kommunerna räknat med en sämre konjunktur som ger mindre skatter men ökar kostnaderna i kommunerna. Vad händer nu om inte dessa fattiga kommuner kommer att klara sig, då man måste låna till utgifterna. Då blir det på samma sätt som i Grekland. Det finns även andra kostnader som kommer att öka kraftigt och det är Va avgifter där man inte kan slå ut ökade kostnader på hushållen. Jag tycker läget ser mörkare och mörkare ut för flera kommuner där man aldrig har mod att vidta åtgärder som ger en budget i balans och då dröjer det inte länge för att det blir tvångsförvaltning av kommunerna. Idag kommer kommunutredningen.

Har många kommuner dålig ekonomi kommer med säkerhet räntan också att påverkas och det kommer även att slå på kommuner som idag klarar sig, men kraftigt höjda räntor då är det många privatpersoner som får svårt med sina boendekostnader. Det ser lite mörkt ut för välfärden och främst hälso och sjuvården äldre vården och skolan även för kommuner som idag mår bra men sämre för framtiden kanske främst beroende på personalbrist.

3 kommentarer

  1. erot

    Jag har sagt länge att sverige är på väg att göra en ”Grekland” inte minst genom en helt misslyckad migrationspolitik,etc,tala om att leva över sina tillgångar! Men Tino Sanandaji (skicklig ekonom) avfärdas gång på gång av etablissemanget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.