Nu handlar det mesta om corona viruset, jag tycker det är märkligt att en infektionsprofessor och folkhälsomyndigheten inte tycker lika

Den riktigt stora frågan är numera Coronaviruset. Det handlar mycket om detta i samtliga media som som finns och det finns orsaker för detta.Det är flera länder i Europa det ser ut som om det fått fäste i flera länder i Europa. Debatten i TV handlar om detta mellan smittskyddsläkaren Björn Olsson och Folkhälsomyndigheten. Nu har man även ändrat bedömningen och att det finns större risk att viruset bryter ut även i Sverige. I Italien har det fått ett fäste och man gör som på andra ställen stänger av och på det sättet ska man hindra smittspridningen även om det verkar svårt.

Man tror i de flesta fallen att det är personer som varit i Kina som kommit med smittan men inte haft några symtom att vara smittad.Det är också intressant att det här mer eller mindre har hamnat på tidningarnas ledarsidor. Omni brukar ha ett ledarsvep och så här skriver man.

•LEDARSVEPET
Coronaviruset och den svenska sjukvården står i fokus för flera ledarsidor på tisdagen. Sydsvenskans huvudledare ifrågasätter hur god den svenska beredskapen för ett större utbrott av coronaviruset verkligen är.
I ledartexten pekar man bland annat på att antalet vårdplatser är begränsat och att det skulle ta både tid och resurser i anspråk att anpassa vården för att klara av fler än 100 svårt sjuka coronapatienter i Sverige. ”Var och en behöver – utan att drabbas av panik – se till att ha mediciner och mat för att klara en tid i hemmet utan att gå ut”, argumenterar man.

Dagens Nyheters ledarsida är mindre pessimistisk på den punkten och skriver att Sveriges har ett fungerande sjukvårdssystem. Däremot varnar man för att lita på den kinesiska regimen vad gäller statistik och prognoser.

Sjukvården står i fokus även i Ann-Charlotte Marteus ledare i Expressen, som applåderar det faktum att personalen inom vården nu har börjat säga ifrån mot orimliga arbetsvillkor.
”Kvinnor i välfärden måste larma och klaga innan de går in i ett smärthelvete eller i väggen – inte efteråt”, skriver Marteus. Slut citat Omni

2 kommentarer

 1. Sixten Jonsson

  Folkhälsomyndigheten saknar legitimitet efter alla idiotiska uttalande och negligerande av riskerna för att Coronaviruset ska breda ut sig i Sverige.Titta på Norge som vidtar åtgärder för att hindra en spridning.Man blir påmind om svenska myndigheternas skandalartade hantering av tsunamikatastrofen där den då högst ansvarige Hans Dahlgren nu är EU minister.

 2. Brorson

  Det är slående hur lite journalister och ledarskribenter vet. Det skulle förvisso ” ta både tid och resurser i anspråk att anpassa vården för att klara av fler än 100 svårt sjuka coronapatienter i Sverige.” I övrigt saknar jag konkreta råd hur man ska bete sig som privatperson ute bland folk för att undvika att få smittan, för att inte bli smittbärare och / eller själv bli sjuk. Det står väl numera tämligen klart att de lugnande beskeden att man inte kan vara smittbärare utan att själv vara sjuk, var felaktiga. Risken att träffa en smittbärare, som inte själv vet att han är det, är alltså större än våra ”folkupplysare” förstått eller velat säga, om de förstått det. Viktiga frågor:

  1, Hur länge kan de sjukdomsframkallande mikroorganismerna överleva utanför värdorganismens (människa eller djur) kropp? Svar: Beror alldeles på vilken typ av mikroorganism. Från några timmar till över hundra år.
  2.Hur sprids de? Med luften eller bara med föremål, exempelvis på bildäck.
  3 Har lufttemperaturen någon betydelse?. Det tror nog måna norrlänningar, men har de rätt?
  4. Vilka är inkörsportarna i värdorganismens kropp? I sällsynta fall kan mikroorganismen går genom hud. Vi gör kanske sluta kramas och ta i hand, när vi hälsar? Den största risken med handhälsning är dock att man för vidare smittan till mun och ögon med händerna,
  5. Hur kraftig är virulensen. Därmed menas hur kraftig mikroorganismerna angriper. Vid extremt hög virulens räcker det att en enda mikroorganism kommer in i en värdorganism. men vanligen krävs ganska många.
  6. Smitta från djur till människa, eller tvärtom. Många tror att det krävs mutationer hos mikroorganismerna för att detta ska ske. Men det stämmer inte. Det finns mikroorganismer med hög virulens bland djur och låg virulens bland människor. Djurskötare, som arbetar i stora djurbesättningar med många sjuka djur, kan utsättas för så stort smittotryck, så att smittan förs från djur till människa. Tidigare epidemier i Kina bland människor har uppstått av just den orsaken. Och det vill kanske de kinesiska myndigheterna inte erkännas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.