Vi som är över 70 år är den grupp som är värst utsatta i samhället. Det är inte bra att det byts personal inom hemtjänsten

De äldre är säkert den grupp som är mest utsatta i Coronas spår. Nu vet man att personalbyten är en riskfaktor för äldre. Det är ingen nyhet att det är stor omsättning på personal inom hemtjänsten och nu säger man att omsättning med personal runt äldre kan vara förödande i coronatider. Det är ord och inga visor. Det är inte ovanligt att en person med hemtjänst har i snitt 15 olika personal på besök under en tvåveckorsperiod. Jag har alltid varit fundersam om varför det är på detta sätt och om det inte går att göra något åt detta.

Uppgifterna kommer från Socialstyrelsen där Norberg är den kommun som hade mest personalrotation, 25 stycken,
följt av Mariestad, Forshaga och
Askersund med 23 personal i genom
genomsnitt. Den kommun som minst antal 7 är Emmaboda. Visst vet jag att man kämpar för att komma till rätta med problemet men varför det i händer något vet jag inte och har inte haft tid att kolla hur det är i Umeå. Nu finns det troligen en risk att det ökar i spåren av Corona då personal kan bli sjuk eller vara hemma med sjukt barn. Det finns nog en risk att det sprids till äldre som dessutom har andra sjukdomar och är i risksonen eftersom viruset smittar någon dag före man blir sjuk. Det förstår säkert de flesta att det som sägs om de äldres utsatthet skapar en oro som självklart inte heller är bra för välmåendet och det är viktigt att de som arbetar inom äldreomsorgen följer de råd som myndigheterna gör.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.