Det måste vara nåt fel när folk som är arbetslösa inte tar jobb i de gröna näringarna

Finns det inga som vill jobba med säsongsarbete? LRF säger att det saknas runt 8000 personer. I vanliga har det varit vanligt att de har kommit från Ukraina, Polen och de baltiska staterna. Jag är förvånad över varför inte folk vill jobba inom trädgård och skogsplanteringar. Jag tycker det är viktigt att vi även kan göra dessa jobb själva och så har det varit förut. Vill man inte eller duger man inte eller vad är det för fel. Ska importera folk antar jag att det är företagen som får betala för resor och andra kostnader. Är det lönen som är för låg och tjänar man så mycket mindre i de länder man kommet ifrån. Vi ska inte behöva importera arbetskraft när vi har så hög arbetslöshet. Dags för LO och LRF att göra reklam för att jobba inom de gröna näringarna.

Så här skriver Omni om detta. Lantbrukarnas riksförbund, LRF, gör bedömningen att de gröna näringarna har stort behov av säsongsarbetare under de närmaste månaderna. Inom trädgårdsnäringen finns det 5 000 arbetstillfällen och inom skogsplantering 3 000, skriver Dagens Nyheter.

Coronakrisen gör behovet av att hitta svensk arbetskraft större än vanligt. Annars kommer många säsongsarbetare från bland annat Ukraina, Polen och Baltikum.
– Nu kan de inte ta sig till Sverige. Vi är därför i akut behov av arbetskraft, säger Anna Karin Hatt, vd för Lantbrukarnas riksförbund. Slut citat

2 kommentarer

  1. Mats

    Jag reagerade också på detta inslag. I Sverige är drygt 13% av befolkningen mellan 18-65 år bidragsförsörjda. Detta rör sig också om jobb där varken språkkunskaper och yrkesutbildning är absolut nödvändigt. Det vore väl självklart att jobben kan utföras av några av dessa. Sannolikt finns de också i närområdet där jobben skall utföras.

  2. Petter

    De är för lata och vill inte skita ner sig, ett jobb idag är att jobba med IT på nåt kontor. Vi får heller inte personal till vår monteringsenhet med upplärning på plats utan förkunskaper och 25 000 kr före skatt i renmiljö utan tunga lyft.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.