Det är kanonbra att elbilar kommer och det är mycket bra att Northvolt bygger en batterifabrik i Skellefteå

Det rör sig fort framåt för eldrivna fordon. Vi var tidigt ute i Umeå när vi började satsa på elbussarna. För vår det var det framför allt för att få en bättre luft i centrala staden där det var långt ifrån bra. Nu byggs ju en batterifabrik i Skellefteå av bolaget Northvolt. Det har varit många som haft svårt att tro på fabriken men självklart var det för mig att den skulle bli färdig. Jag har haft svårt att tro att den Europeiska bilindustrin skulle sätta sig och bli helt beroende av Kina. I går kom den första riktiga ordern och det var ingen mer än BMW som tecknat en order som har ett värde på 20 miljarder kronor. Northvolt ska börja leverera batterier 2024.

Det här är mycket bra för Skellefteå kommun men även för länet och för Sverige. Jag hoppas att kommunen hinner med i sin planering främst för boendet då det är runt 3000 personer som ska jobba på fabriken. Visst finns det en hel del som kommer att lämna de jobb man har och byta arbetsgivare men då blir det ett jobb ledigt där. Elbilar som går uppemot 60 mil finns redan ute i handeln och jag har en bekant som snart ska hämta ut en sådan elbil. Han sökte också ett bidrag till en laddstation hemma och när han sökte stödet fick han svar bara en halv timme efter han skickat in ansökan tidigt en morgon. Det var en robot som svarade.

Det behövs även laddstationer på många platser och även i fastigheter och här måste fastighetsägare hänga på och bygga laddstationer i hyreslägenheter. Jag tycker det är hur bra som helst att Norhvolt lokaliserades till länet och det är bara att gratulera till alla nya jobb. Det kommer säker jobb till även på olika service i länet. Det är bra att fossila bränslen börjar ta fart för det är det viktigaste åtgärden för att klara av klimatomställningen. Det måste också till företag som återvinner batterierna och jag vet inte om det ingår för Northvolt. Det kommer säkert även att behöva öppnas gruvor och gärna i Sverige. Det kommer även att behövas massor med transporter till förstaget.

En kommentar

  1. Danne

    Fint Lennart. Men bäst vore det väl om din vän hade sådana ekonomiska förutsättningar att hen inte behövde stå med mössan i hand och be staten om allmosor, utan istället rakryggad kunde öppna sin egen plånbok? Eller?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.