Norge håller gränsen stängd för att inte folk ska handla i Sverige

Norge håller gränsen stängd mot Sverige. Egentligen är detta med Coronaviruset bara en ursäkt för att de vill stoppa eller minimera gränshandeln. Det har nu kommit i dagen främst genom högerpartisten Kårsten Lövaas som är representant för norska högerpartiet i stortinget. Han har pekat på att Sverige tappar intäkter och de ökar i Norge. I Norge har den stängda gränsen istället lett till en ny politisk debatt som handlar om att gränshandeln måste begränsas.

Så här har högerpartisten sagt om gränshandeln. – Det är kanske 20 miljarder svenska kronor varje år som pumpas ut ur norsk ekonomi och in i svensk ekonomi. Då måste jag som norsk politiker se vad vi kan göra för att få in mer av de pengarna i den norska ekonomin, fortsätter han. Ja vi får vl vänta och se vad som händer. För något år sedan var jag och Mattias Larsson i Trysil i Norge på en konferens med Nordiska Ministrrrådet. Trysil är en oerhört stor skidort där näringen har varit med, med stora pengar till flygplatsen i Sälen. Det fanns då på vägen tillbaka ett jättestort handelscentra några meter från Norska gränsen i en by med ett hushåll.

Då förstod jag att det kan vara enorma problem för handeln i Norge. Norge är ett mycket dyrt land att leva inte minst är tobak, alholvaror och mat mycket dyrt. Enligt det vi fick höra så var det främst de höga skatterna på flera varor. Men vi vet ju också att löneläget är mycket högre där än här i Sverige. Det är många svenskar framför allt yngre som varit där och tjänat grova pengar men samtidigt är levnadskostnaderna totalt sett mycket högre i Norge. Då blir det självklart stora vinster att åka till Sverige och handla.

Jag lägger mig inte i hur löner och skatter med mera hanteras i Norge. Däremot tycker jag det är för djävligt dåligt gjort att använda pandemin som ett medel för att stoppa gränshandeln. Norge är ju inte med i EU men väl i EES och Schengen som bland annat har med frihandel att göra. Det höga kostnadsläget har säker med Oljan att göra men den blir dyrare och dyrare att ta upp ur havsdjupet samtidigt som det pågår en total energiomställning och att man haft arbetskraftsbrist. Norges men även Finlands agerande när det gäller stängda gränser skadar det Nordiska samarbetet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.