Munskydd skyddar dig inte själv från att smittas av Corona men du smittar inte andra

Vilket surr det har blivit om munskydds vara eller inte. Folkhälsomyndigheten har inte heller talat om vad de duger till men de har inte rekommenderat dem utan håll avståndet. En sak som ingen sagt är att munskydd är bra om du har smitta. Det är inget skydd för den som bär skyddet men det hindrar dig om du är Coronasmittad så smittar du inte andra. Inom många branscher som inom byggsektorn kan det vara bra så att du inte får i dig damm som tex asbets. Folkhälsomyndigheten tycker jag egentligen att de har helt rätt att det hjälper inte som skydd för dig som bär det. Jag kan förstå att man använt det i länder som är befolkningstäta. Vi i Sverige har en annan syn nämligen att om du känner dig dålig ska du hålla dig hemma. Men som sagt du skyddar inte dig själv om du bär munskydd men det kan rädda andra från att smittas om du själv är Corona smittad.

2 kommentarer

  1. Brorson

    Du har alldeles rätt i att munskydd hindrar smittbärare från att smitta andra. Men faktum är att munskydd även skyddar dig från att bli smittad av andra. För du har ju även rätt, när du skriver ”Inom många branscher som inom byggsektorn kan det vara bra så att du inte får i dig damm som tex asbest.”.

    Munskydd skyddar alltså i båda riktningarna. Jag har därmed inte sagt att det skyddar lika effektivt i båda riktningarna. Ett munskydd är ju egentligen ett slags filter, som släpper igenom luft, men fångar upp fasta partiklar (damm) och vätskedroppar. För att även de minsta vätskedropparna i utandningsluften från en smittbärare ska fångas upp, måste munskyddet vara ganska tätt (ha liten maskstorlek).

    Dessa små vätskedroppar (aerosoler) kan slungas iväg 4 meter eller mer, eller finnas kvar svävande i luften i tio minuter eller mer. Men antalet virus i en enda sådan aerosol torde inte vara tillräckligt för att utlösa sjukdom. Men ju fler sådana aerosoler man andas in, desto större risk att man får i stig tillräckligt många för att bli sjuk.

    Covid 19 är uppenbarligen inte en extremt smittsam sjukdom, och just därför så lömsk. Detta är också förklaringen till att covid 19 uppträder som klustersmitta. En smittbärare på vät till ett möte kan möta ganska många, utan att de blir sjuka. medan däremot många av mötesdeltagarna blir sjuka. Man kan vara smittbärare utan att veta om det själv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.