Äldreomsorgen och äldresjukvården måste få löner och anställningsvillkor som de är väl värda

Inte undra på att sjukvårds och omsorgspersonal blivit slutkörda och utarbetade. Hörde även ett program på radion att sjukskrivningarna ökat och främst den psykiska ohälsan. Det är ju inte förvånande då man dessutom hade svårt att kunna få ut sin semester. Det är helt enkelt ingen ordning på anställningsformer och främst i Stor Stockholm. Nu har man hyllat personalen men det tror inte jag är tillräckligt för att hindra folk från att sluta liksom att klara nyrekryteringen. Det är både lön och arbetsförhållanden som inte är bra. Jag hörde även att Yngve Gustavsson tog upp detta liksom kompetensutvecklingen. Den tror jag är under all kritik liksom att man sysslar med dessa förbaskade visstidsanställningar.

Nu är man säkert inne i slutet på budgetarbetet i Riksdagen och där borde man sätta prio ett på att satsa på kommunerna och vård och omsorgspersonalen före man går in på skattesänkningar. Man bör även ta hänsyn till att det finns kommuner som har 4-5kr i lägre skatt än Umeå och där måste det finnas utrymme för att höja skatten några kronor. Skattesänkningar kan man göra när man har råd men nu har man förbrukat mycket pengar på grund av Coronan och det ska betalas. Förutom personalen inom vård och omsorg måste man även sluta att diskriminera äldre. Pensionerna måste höjas främst för de sämst ställda och det måste till då det blir sämre ekonomi när BNP fallit.

Så här beskrev Omni om detta. ”Fackförbunden Vårdförbundet och Kommunal varnar för att slutkörd vårdpersonal börjar säga upp sig, rapporterar TT.
– Vi får en hel del signaler om att det finns enheter, bland annat iva på Karolinska universitetssjukhuset i Solna där man vårdat de svårast sjuka i covid-19, där många väljer att säga upp sig, säger Sineva Riberio, förbundsordförande på Vårdförbundet.
I flera regioner har varken kollektivavtal eller semesterlagen följts under sommaren, varnar Vårdförbundet.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.