Man är sämre försäkrad när man jobbar hemifrån säger en arbetsrättsforskare

Just nu är det många som har jobbat hemifrån. En del tycker att det är bra men andra inte. Det är många som tror att även i framtiden kommer en större del av arbetet att ske just från hemmet. Om det är slutet på de dyra skrytbyggena från näringslivet och offentlig sektor har jag svårt att tro. Men hur klarar man ut ansvaret för arbetsmiljön låter jag andra bedöma. Däremot är det nog många frågor som man bör reda ut i avtal eller kanske till och med i lagstiftning. Däremot har jag frågat många om man vet hur man är försäkrad då jag har sagt att tex en arbetsskada blir svårare att reda ut och om och hur man är försäkrad.

I dagens Omni har man just tagit upp detta med försäkringar och så här skriver de
”Man är mindre försäkrad när man sitter hemma och jobbar än på kontoret, säger arbetsrättsforskaren Niklas Selberg till TT.
Anledningen är att arbetsmiljön i hemmet är lagstiftad i en tid då hemarbete inte var lika vanligt som i dag, förklarar han.
– Nästan alla skador till följd av olyckor som sker på arbetet under arbetstid kommer att uppfattas som en arbetsskada. I hemmet är utgångspunkten lite tvärtom, säger Niklas Selberg.
För att en olycka som sker i hemmet ska klassas som en arbetsskada behöver den anställda bevisa att olyckan skedde på grund av något som gjordes i arbetsgivarens intresse”. Slut citat Omni

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.