Det dör över 10000 per i Sverige på grund av rökning

Så här skriver man i Omni om detta.

Rökning dödar. Varningstexterna på cigarettpaketen talar sanning. Enligt Världshälsoorganisationen dör åtta miljoner människor om året till följd av tobaksanvändande.
“Tobaksepidemin är ett av de största hoten mot folkhälsan som världen någonsin har ställts inför”, skriver WHO på sin hemsida. Enligt Folkhälsomyndighetens uppskattningar dog 12 000 svenskar per år mellan 2010 och 2012 till följd av rökning. Även om rökningen har minskat sedan dess står det klart att tobaksanvändandet fortfarande påverkar livslängden för många svenskar.

Kring det svenska snuset är forskningsläget snårigare – och tunnare. Men flera hälsoproblem har kopplats ihop med bruket.Forskning visar att den som snusar en dosa om dagen har 70 procent högre risk att utveckla typ 2-diabetes, samma riskökning som för den som röker ett paket cigaretter om dagen. Studier visar också att risken att dö efter hjärtinfarkt och stroke är något högre för snusare. Dessutom försämras munhälsan. Däremot verkar snusare ha mindre risk att drabbas av Parkinsons sjukdom. Sambandet mellan snus och cancer är inte helt klarlagt, men går inte heller att utesluta.

Trots de påtalade hälsoriskerna är rökning “mycket farligare” än snusning rent generellt, enligt Cecilia Magnusson, som är adjungerad professor vid institutionen för folkhälsovetenskap på Karolinska Institutet. Hon tycker “ofta att diskussionen kring snus blir svart-vit”, och önskar därför att man pratade mer nyanserat om dess effekter på hälsan.
– Inte minst då snus teoretiskt antingen kan fungera som ett rökavvänjningsmedel eller tvärtom som en inkörsport till rökning för unga människor, säger Magnusson, som själv snusar.

Myndigheter, forskare och intresseorganisationer efterlyser alla mer forskning på området. Resultaten kan komma att påverka många i Sverige. Enligt Folkhälsomyndigheten är det nämligen fler svenskar som snusar än som röker. Slut citat från Omni

5 kommentarer

 1. Jörgen K

  Det dör i snitt 88 tusen i Sverige per år, att försöka inbilla någon att av dessa är det 10 tusen som dör som direkt följd av rökning är rent nonsens.

  Som ansvarig utgivare av din blogg är du bekymmersamt bedrövlig i källkritik.

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Om du läser och är läskunnig så var det FHM som står för siffrorna om antalet döda på grund av rökning

   • Jörgen K

    FHM ??!

    Enligt socialstyrelsens statistik förda under året 2019 återfinns i registret under 3% totalt med direkt rökrelaterade dödsfall, fler kvinnor än män vilket är känt sedan tidigare.
    Andelen tangerar dödsfall i psykiska sjukdomar och beteendestörningar tillika gruppen skador i nervsystemet.

    Källkritik, jojo…..Ett par klick bort så är siffror dubbelkontrollerade med officiell statistik…..

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

     Jag hänvisar till Folkhälsomyndighetens statistik vilket tar en bredare hänsyn än vad socialstyrelsen gör. Mitt förtroende för dem har naggats i kanten i många år och i olika ämnen

  • tjalle

   Denna statistik säger inget om att de dött i förtid av rökning ,kanske de haft ett bra liv och dött på grund av rökning i 80 års ålder . Men att rökning är en oerhört stor hälsorisk går inte att komma undan. Lungcancer och rökning går ”hand i hand”. Och de som dör idag av rökning var med under 70-80 talet när väldigt många rökte . Man satt på kontor med askkopp på skrivbordet, farsan och morsan satt båda och rökte i bilen när vi var på semester, UTAN NERVEVAD RUTA . Bak satt vi barn och hostade obältade , bättre för ??? Nääää

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.