Munskydd eller inte munskydd

Ja detta med munskydd är ett ständigt tyckande. Det har inte i någon forskning visat att det skyddar en från att smittas. Nu har det kommit en forskning från Danmark och en professor på Riskhospitalet som konstaterat samma sak att det visar att det skyddar inte en som munskydd. Däremot tror han att den som är sjuk möjligen är en lite mindre smittspridare.

Så här skriver Omni om det som kommit från Danmark om smittskydd.
En stor dansk undersökning har inte kunnat bevisa att munskydd skyddar friska personer från att smittas av coronaviruset, rapporterar Danmarks radio.

Resultaten tyder på att mellan 15 och 20 procent av deltagarna i undersökningen möjligen kan ha fått visst skydd av att bära munskydd, men siffrorna är så osäkra att det inte går att dra några slutsatser, säger professor Henning Bundgaard vid Rigshospitalet i Köpenhamn som lett undersökningen.

– Det är synd att effekten inte är större. Det hade varit fantastiskt om munskydd hade varit ett starkt vapen mot corona, säger han.

Däremot säger han studien tyder på att munskydd kan göra att personer som redan är sjuka sprider viruset vidare i lägre grad. Slut citat Omni

4 kommentarer

 1. Björn

  Detta gäller bara om de som använder munskydden vet hur man använder dem på ett säkert sätt. Är det någon som tittat på USA-valet eller andra nyhetssändningar? Noterat hur många som bara har munskyddet över munnen och inte näsan? Hur nära varandra de står och skriker i nacken på varandra?
  Jag undrar hur många av dem som tar av och slänger munskydden efter en användning och sedan direkt tvättar händerna efter att ha tagit i munskyddet. Hur många tar i munskyddet för att det kliar och sedan i dörrhandtag osv? Munskydden kan förvärra spridningen i värsta fall eftersom de har en högre koncentration av virus om du är smittad och då sprider du smittan mer effektivt om du tagit i skyddet.

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   De verkar obildbara och dessutom tar de av och på dem vilket man sett i tv sändningar

 2. Jonsson

  Svårt få till en rättvisande studie av detta slag. Deltagarna har inte haft samma premisser, eller ens vistats i samma miljö!?
  Den danska studien hör hemma i papperskorgen.
  Det framgår inte hur många deltagarna var?
  Poängen kunde vara att få folk att stanna hemma, och bara gå till arbetet, mataffären och apoteket. Men, det görs inte, skälen är nog ofta djupt psykologiska. Vem tackar nej till en festlig inbjudan? Värden kan ju ta det som en anmärkning och ta illa upp.
  I Sverige praktiseras flockimmunitet, därför struntar många i råd och rekommendationer nu.
  Munskydd är bra och fungerar. De ska bytas om de blir fuktiga av andedräkten. Jag mötte folk en regnig afton, som nog inte tänkte på att även blötan försämrar munskyddet.
  Dessutom får man inte glömma att andas; det blir lätt att man håller andan med munskydd på.

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Sverige använder inte flockimmunitet. Det är du som påstår det utan några fakta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.