Nu ser det ut som om republikanerna håller på att ta avstånd från Trump

Trump han fortsätter att djävlas även med sina egna partikollegor om man nu kan säga så. Det var nära att hans agerande skulle stänga ned hela den amerikanska apparaten gen att inte skriva på den krisuppgörelser som nåtts mellan republikaner och demokrater. Det var dessutom hans egen finansminister som varit med och förhandlat fram uppgörelsen. Jag lägger här ut 3 artiklar om det som nu händer i USA

Donald Trump försökte visa att han fortfarande har Washington i sitt grepp och höll USA gisslan i fem dagar. Men presidenten tvingades vika sig utan att egentligen ha uppnått särskilt mycket, skriver New York Times i en analys.

Presidenten fick visserligen med sig representanthuset på att amerikaner ska få mer pengar i stödcheckar, 2 000 dollar i stället för 600. Men i stort sett är det samma paket som nu röstas igenom, noterar tidningen.

Washington Posts Aaron Blake kallar Trumps agerande bisarrt, inte minst för att paketet förhandlades fram av hans egen finansminister Steven Mnuchin. Dessutom väntade Trump med att lufta sina invändningar tills det var för sent.

En av de stora konskvenserna var att utbetalning av arbetslöshetsstöd försenades för flera miljoner amerikaner.
”Utspelet orsakade panikartad oro över julhelgen för miljontals av USA:s arbetslösa och mest utsatta hushåll”, skriver DN:s Martin Gelin.el

Artikel 2
USA:s president Donald Trump led i natt en ovanlig förlust i kongressen när representanthuset valde att köra över det veto som han lagt mot landets försvarsbudget.

Strax före jul lade Trump veto mot budgeten på motsvarande 6 100 miljarder kronor med motiveringen att försvarslagstiftningen inte ”omfattar nationella säkerhetsåtgärder”.

I nattens omröstning röstade 322 ledamöter för och 87 emot. 109 av Trumps partikamrater i kammaren gick emot presidenten. För att köra över ett veto krävs två tredjedelars majoritet i båda kamrarna och frågan går nu vidare till senaten.

Artikel 3
Det var med knapp marginal som representanthuset i natt röstade för president Donald Trumps förslag om att höja de individuella utbetalningarna till amerikanerna från 600 till 2 000 dollar, skriver Reuters.

Förslaget röstades igenom med 275 röster för och 134 röster emot, med stöd från 44 republikaner, skriver The Hill. På motståndarsidan fanns 130 republikaner, två självständiga kandidater samt två demokrater, enligt Reuters.

Förslaget ska nu skickas vidare till den republikanskt dominerade senaten för behandling under tisdagen och där är dess öde inte självklart, skriver nyhetsbyrån. Flera tongivande republikaner har motsatt sig en höjning med motiveringen att det skulle kosta ytterligare 464 miljarder dollar.

2 kommentarer

  1. Ulf Parde

    Ja, Biden/Harris vann knappt. Men det gick så pass bra för Republikanerna, att det inte finns utrymme för någon vänsterpolitik. De kommer att hålla Demokraterna i hampan – ungefär som vår opposition håller S/Mp-regeringen i hampan.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Men Ulf det finns ingen som har någon vänsterpolitik som vi kallar vänster. Demokraterna tycker jag är ett liberalt parti och republikanerna är ett konservativt kristligt höger parti

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.