Privatiseringar och avregleringar kan ställa till det för folket

Det finns avregleringar som har blivit fullständigt misslyckade. Det är bara att titta på hur det gick i Texas då dåvarande guvernören sedermera president George W Busch avreglerade elmarknaden. Nu har man verkligen fått se hur illa det gått just i Texas. Det var inte så mycket regler som styrde den avregleringen, den skedde helt på högerpolitikens villkor.Nu i år när man fått kallt och snö ensligt för detta och det är brist på el, folk fryser ihjäl för man har inte råd att köpa elen. Pristet har i vanliga fall legat på mellan 10-15 dollar i veckan men har nu varit på 2600 dollar i veckan som i kronor skulle vara runt 21500 kr i veckan. Det gäller att tänka sig för innan man avreglerar för mycket och det finns även avregleringar i Sverige som varit allt annat än lyckade. Tänk på det när du hör moderaternas lovsånger om avregleringar och även privatiseringar.

Så här skriver Omni om detta som hänt i Texas.
Med starkt folkligt och partipolitiskt obundet stöd avreglerade Texas elmarknaden när George W Bush var guvernör. Den unika avregleringen kom med få skyddsåtgärder och få regler. När de privata bolagen tävlade om lägst pris fanns det få incitament till att investera i väderskydd och underhåll.

– Avregleringen var lite som att ta bort hastighetsbegränsningen på motorvägen. Det öppnar för genvägar som kan leda till katastrof, säger Erik Hirs, energiforskare vid University of Houston till New York Times.
Miljoner Texasbor blev strömlösa efter förra veckans stormar och när elen väl kom tillbaka kunde den vara uppemot 300 gånger dyrare än vanligt.

Dallasbon John Spiggs berättar för TT att han har blivit skuldsatt till sin elleverantör. El som normalt kostade 10 till 15 dollar per vecka kostade nu 2 600 dollar, motsvarande 21 500 kronor. Slut citat Omni

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.