Skapa, flytta jobb där/dit el finns, då slipper man dyr ledning för kraftöverföring

Flytta industri som är i behov av billig el till Norrland. Där finns det el som produceras i Norrland och det finns duktig arbetskraft. Dessutom är elen förhållandevis billig och produceras hållbart. Förut har Norrland tömts på folk som flyttade till olika orter söderut för jobbens skull och nu är det dags med det omvända. Det finns flera etableringar redan nu och en är Northwolts batterifabrik, det finns två fabriker som ska bygga för stålproduktion för koldioxidfri produktion och det finns fler på gång.

Vad är då vinsten med detta? Ja det är enorma vinster för då behövs det ingen ny ledning för kraftöverföring söder ut utan elen som behövs produceras i Norrland. En ny stor ledning för överföring söderut ger också stora ingrepp i naturen. En ny stor kraftledning fördyrar elen för samtliga elkonsumenter i Sverige. Den el som behövs söderut får man väl göra som man gjort och gör i Norrland och det är att bygga ut elproduktionen i södra Sverige det finns gott om plats för vind och Energibolagen får väl bygga ut ny kärnkraft om den kan produceras till priser som kunderna får betala. Det är dags att naturresurserna el och malm tas tillvara där den finns och det innebär också mindre transportarbetare. Norrlänningar skulle med glädje se en ökad inflyttning. Mindre industrier kan med fördel läggas i de mindre kommunerna.

Nu när industrin utvecklas i Norra Sverige behövs också infrastruktur som järnvägar, och sjöfart för att transportera ut produkterna på världsmarknaden. Det behövs även fungerande transporter över kvarken både för import och export österut. Öster om oss ligger även de stora marknaderna i Asien både för export och import och järnvägen bygger säkert ryssarna ut om de får transportera gods annars går det nig snart bra att köra gods båt nord-ost passagen. Här har du en hel del att göra Ibrahim Baylan du som är industriminister. Mina förslag är mycket bra för ett långsiktigt hållbart Norden. Det behövs en ny syn på näringspolitiken och skulle passa utmärkt som omstart av Sverige efter pandemin.

2 kommentarer

  1. Sixten Jonsson

    Marknaden kommer att inse detta och fortsätta med att öka etableringen av elkrävande verksamheter där tillgång på el är stor och med nuvarande och tillkommande vindkraftsutbyggnader i norra Sverige så finns ett stortöverskott på el här Ett tips är att titta på gamla filmer på nätet om den första stora vattenkraftutbyggnaden med suorvadammen och harsprånget 1958 och den första stora ledningen på 100 mil till södra Sverige så förstår man vad det handlar om.Lösningen är enkel precis som du beskriver.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Överskottet blir nog ingenting när förbrukning främst inom industrin ökar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.