Ingen export av el till södra Sverige den behövs i Norr men bygg ut elproduktionen i södra Sverige nu

Jag återkommer med detta om elen som produceras. Det är ett feltänk att bygga ut nätet söderut som kostar enorma summor pengar som både hushåll och företag får betala. Nu när vi är inne i elektreficeringens tid behövs all den här elen och mer därtill för den industri som finns i Norrland och den övergång som också kommer snabbt när det gäller fordonen. När det gäller det som sker inom stålindustrin gör att Sverige kommer att bli världsledande och gå före alla andra. Den el som behövs i södra Sverige får byggas ut där, det kommer inte att finnas el att exportera från Norrland

Visst vet jag mycket väl att det är brist på el i södra Sverige och som gör att man måste ta i ordentligt och bygga ut energikällorna. Det är ingen hemlighet att jag har trott att kärnkraften är lösningen men den går inte att producera till rätt pris varken för hushållen eller industrin. Det är inte heller någon hemlighet att jag haft dålig tro på vindkraften och dess produktionsförmåga men jag erkänner att jag haft fel. Nu kommer det högre och högre vindkraftverk som självklart producerar mycket mer energi och jag tycker även att den gör stor nytta för skogsbruket då det blir fina skogsbilvägar som ger vinster för skogsägarna och dessutom får vindkraftsbolagen betala en hyra för marken. Skogen är också bra för klimatomställningen. Det finns ingen el att exportera till södra Sverige utan el måste byggas ut där.

Däremot har jag svårt att köpa att kommunerna ska få en intäkt för att en skogsägare hyr ut marken till en vindkraftsproducent. Staten är det och ingen annan som ska se till att kommunerna kan överleva. Det är ett feltänk från början att kommunerna ska få intäkter från just två näringar nämligen vattenkraft och vindkraft.

Vad gör man då åt elbristen i södra Sverige och jag misstänker att den kommer även i Norra Sverige. Vi löser inte bristen med en ny stomledning till södra Sverige utan man löser det genom att bygga ut elproduktionen ordentligt och det finns mycket gott om plats för vindkraft höga så mycket som möjligt och det även i Norrland för det är bättre med större för då behövs färre.

Det finns gott om mark i södra Sverige och dessutom finns det inga renbetesområde och det finns även gott om vatten där man kan bygga havsbaserade anläggningar. När det gäller el för hushåll med mera tror jag solenergi kommer att bli bra. Det finns hur gott om tak som helst. De flesta av oss har tak över huvudet.

Man måste även komma ihåg som fastighetsägare att det blir ingen skatt på egenproducerad el som man ska räkna med som en bra intäkt. Jag har alltid trott på el som drivmedel och det var därför vi redan 2010 började med elbussar. Bygg ut elproduktionen i södra och mellansverige det är den viktigaste lösningen för att få tillräckligt med el och det behövs även en del eller hel del förändringar för att kunna bygga ut. Motståndarna som dyker upp får väl bli utan el. Malin Malm tidigare boende i Umeå skrev i går en ledare i Aftonbladet om just detta. Bygg ut elkapaciteten i södra Sverige

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.