Demokratiutredare Olle Wästberg är på rätt spår att politiker måste bli mer kända och fler äldre kandidater

Mycket intressanta tankar av demokratiutredare Olle Wästberg. Vart och när hans jobb ska vara klart vet jag faktist inte. Men jag delar mycket av det som han skrivit i en debattartikel i DN. Det första som finns i den artikel som Omni skrivit om detta och det är att demokratin skulle gynnas av att de som väljs skulle vara mer kända av väljarna och hade starkare lokal förankring. Det håller jag med fullt ut och det gäller inte nåbart på riksnivå utan även regionala politiker liksom även på den kommunala nivån.

Är inte riktigt säker på den orsak han har landat i utan det är också upp till kandidaterna att på olika sätt göra sig sedda och hörda. Det kan inte bara ske i valrörelserna utan de som är valda måste synas och höras mellan valen. Jag tror också han har rätt när han säger att man måste försöka få med fler äldre kandidater och inte bara på valen till riksdag utan även region och kommun. Det är också en fråga som vi i Gamla Gardet också driver och har en motion om detta till vår partikongress.

Så här har Omni sammanfattat Wästbergs artikel.
Den svenska demokratin skulle gynnas av att de valda representanterna var mer kända för väljarna och hade starkare lokal förankring, skriver demokratiutredaren Olle Wästberg i en artikel på DN Debatt.
Han lyfter flera faktorer som gör att de folkvalda i Sverige kommit att bli allt mer obekanta för väljarna, bland annat att det är relativt långt mellan valen och att riksdags- och lokalval hålls samtidigt, vilket gör att lokalpolitikerna hamnar i skymundan.
Han anser också att partierna när de nu nominerar kandidater inför riksdagsvalet, bör försöka öka andelen äldre kandidater och andelen som har funktionshinder, för att göra de valda församlingarna mer representativa.

En kommentar

  1. Olle

    Helt rätt ,behövs fler äldre med livserfarenhet. Blir helt bestört när 20 åriga politiker som aldrig varit på en arbetsplats uttalar sig om hur det är och hur det ska vara.Och fler politiker utspridda över landet och förstår hur det är i vissa delar. Men det är ju svårt man kan ju inte kvotera geografiskt eftersom man väljs i och då blir ju storstäderna i överantal

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.